ESDlife 生活易
  生活易主頁 |  會員註冊會員註冊   登入
Beauty
生活易主頁 新婚生活易 家庭生活易 親子 美容生活易 驗身專門店 wow *
   使用規則使用規則    搜尋搜尋  登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息
生活易討論區主頁 -> 美容生活易 討論區 首頁 -> Baby Talk 湊仔經
會唔會有人無比小朋友食輪狀病毒疫苗? | 上一篇主題 | 下一篇主題
發表新主題   回覆主題
發表人 內容
露斯
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Jul 04, 2014 17:14    文章主題: 會唔會有人無比小朋友食輪狀病毒疫苗? 引言回覆

廣告贊助 [隱藏]
如果無食, 真係考慮下比小朋友食.
分享一下, 我有個朋友, 佢無同佢小朋友食輪狀, 話佢地唔興, 但佢又成日帶BB返大陸, 因為老婆係大陸人, 所以返去大陸湊, 點之佢小朋友有日有痾又嘔又發燒, 急急返黎香港睇醫生, 要即時入院, 話佢中左輪狀, 最後住左8日醫院, 心都痛埋. 宜家D菌真係好犀利, 祝大家身體健康.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
hippochai
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Jul 04, 2014 22:05    文章主題: 引言回覆

輪狀病毒疫苗係口服液, 食左無乜反應, 又唔會話發燒果D, 所以食左好D, 最慘係政府唔包, 要爸媽比錢, 不過呢D錢唔慳得, 如果唔小心中左就大單, 如果食MSD廠出架3劑, 可以安排同5合一或者6合一一齊, 咁就唔駛去咁多之診所. (5合一同6合一都係自費).
回頂端
kaoy
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Jul 16, 2014 11:13    文章主題: 引言回覆

我都有比我小朋友食, 我醫生就建議食3劑, 話cover 多D.
我身邊有個媽媽, 唔好話輪狀, 佢連水痘, 好多政府要打既針都無比小朋友打, 結果輪狀見佢入病一個星期, 因為出水痘, 成個幾星期又無返學, 仲要野到好幾個小朋友都出埋水痘, 其實真係好辛苦小朋友.
回頂端
Ivyvv
新人報到
新人報到

發表發表於: Thu Jul 31, 2014 12:12    文章主題: 引言回覆

好朋友啱啱生完BB,我先同佢睇完3劑輪狀疫苗D資料, 安全性都已被美國FDA, 歐洲EMA 及 世衛WHO確認, 所以真係幾放心, 同埋副作用又少.
回頂端
hippochai
新人報到
新人報到

發表發表於: Tue Sep 16, 2014 11:38    文章主題: 引言回覆

Ivyvv 寫到:
好朋友啱啱生完BB,我先同佢睇完3劑輪狀疫苗D資料, 安全性都已被美國FDA, 歐洲EMA 及 世衛WHO確認, 所以真係幾放心, 同埋副作用又少.
, 其實食輪狀口服液好少有發燒等副作用, 不過如果同其他混合針同一日接種, 就有可能會微微發燒, 但係都好快就會退.
回頂端
粉人
新人報到
新人報到

發表發表於: Tue Sep 30, 2014 23:33    文章主題: 引言回覆

我身邊大多數都有食輪狀, 電視, 衛生處網頁都有叫人食
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    生活易討論區主頁 -> 美容生活易 討論區 首頁 -> Baby Talk 湊仔經 所有的時間均為 香港時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面加入圖片
無法 在這個版面下載圖片