ESDlife 生活易
  生活易主頁 |  會員註冊會員註冊   登入
Beauty
生活易主頁 新婚生活易 家庭生活易 親子 美容生活易 驗身專門店 wow *
   使用規則使用規則    搜尋搜尋  登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息
生活易討論區主頁 -> 美容生活易 討論區 首頁 -> Inner Beauty 心靈雞湯
孩子既問題,唔系佢一個人既問題,真系唔可以拋棄唔理架~ | 上一篇主題 | 下一篇主題
發表新主題   回覆主題
發表人 內容
Joyce~~
新人報到
新人報到

發表發表於: Tue Mar 11, 2014 11:09    文章主題: 孩子既問題,唔系佢一個人既問題,真系唔可以拋棄唔理架~ 引言回覆

廣告贊助 [隱藏]
仲記得以前呢,我既表弟原來測左系有自閉症既~

當時我姨媽,姨丈,居然想就咁樣唔理佢喎! 咁.我同我表姐,緊系絕對要反駁番佢地喇!

我都心想.咁樣點做得人父母架! 知道自己個仔有事,就應該去搞番好啦

而且呢.自閉症一黎又唔系冇得搞.而且啊.如果大左仲唔搞既話,

只會變到更加麻煩啊~ 點樣過佢日後既校園生活.出到黎社會點算!?就算系要D錢黎搞.都一樣要既喇~

所以,我同我表姐果排都搵得好密呢方面既專業人士.終於俾我地搵到一個.有國際嬰幼兒教育權威既DR.YAN。

老實講呀! 初頭我見到佢,都覺得好似系呢方面既專業人士喇~

而且呢,仲識得其他一D爸爸媽媽.本來一D好容易情緒暴燥.激動既細路.

都俾佢開解到.依家操行都一樣好番添,可以過到正常既校園生活。。

咁樣,.講番我表弟,其實佢原來都唔系唔鐘意講野既~ 依家開導過之後~'

其實我都同我表弟傾過.原來有時系唔識得用D咩既詞彙黎表達自己姐~

所以咪話囉~ 如果呢D問題拖落去,其實只會分歧愈來愈大.早D勇敢去就診,解決左,咪先最好la~~

Joyce~~ 在 Wed Mar 19, 2014 17:30 作了第 1 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
HelenaChan
新人報到
新人報到

發表發表於: Tue Mar 11, 2014 11:43    文章主題: 引言回覆

嗯,我都覺得,其實自閉症應該細細個就搞掂左佢會好D,大過之後,先更加有排搞呀 Rolling Eyes
回頂端
Gloria~~KaKa
新人報到
新人報到

發表發表於: Tue Mar 11, 2014 12:49    文章主題: 引言回覆

其實我都好擔心呢方面既患者.佢地會唔會好難融入社會架? Sad 所以做佢地家人.真系唔可以唔理 ̄︿ ̄
回頂端
twinky_t
新人報到
新人報到

發表發表於: Tue Mar 11, 2014 15:18    文章主題: 引言回覆

我都覺得系,好多人可能會歧視自閉症既人,但其實佢地系好需要其他人理解
回頂端
chubaby34
新人報到
新人報到

發表發表於: Tue Mar 11, 2014 16:33    文章主題: 引言回覆

3歲定80,呢個都真系冇錯...如果細果陣知道都唔治理.大個就真系咁樣一世了.....
回頂端
juliaYUYU
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Mar 12, 2014 10:53    文章主題: 引言回覆

你既親戚最初咁樣咪好唔負責任囉~ 真系唔當親生咩!?

不過我覺得呢.呢方面既野.真系要慢慢開解心里的,家人同朋友輔助好重要 Rolling Eyes
回頂端
yiyi830
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Mar 12, 2014 16:36    文章主題: 引言回覆

可以既話,我都想check下自己有冇心理方面既病,最近成日覺得自己好大壓力好辛苦 Embarassed
回頂端
LoveWingWing
新人報到
新人報到

發表發表於: Thu Mar 13, 2014 11:33    文章主題: 引言回覆

chubaby34 寫到:
3歲定80,呢個都真系冇錯...如果細果陣知道都唔治理.大個就真系咁樣一世了.....

嗯,我都聽講過,如果細細個仲好,大過左,佢地有左自己性格,主見,仲麻煩架 Rolling Eyes
回頂端
chu731
新人報到
新人報到

發表發表於: Thu Mar 13, 2014 18:26    文章主題: 引言回覆

我都覺得,其實成年人唔好話自閉症啊.如果系其他心理病,一樣有排去搞,所以如果細過果陣check左系有野,應該就即刻搞lol
回頂端
ChingYi0918
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Mar 14, 2014 17:20    文章主題: 引言回覆

心病我覺得其實系一日一日積累的,自閉都唔應該系第一日天生落黎就系~

所以早搞好過遲搞... ,開解佢地內心既鎖,先系最重要。。
回頂端
yeung_hoiyin
新人報到
新人報到

發表發表於: Tue Mar 25, 2014 15:10    文章主題: 引言回覆

我身邊就冇呢D人,不過我都好關心佢地.始終人系群體,唔系既話,好容易俾人排斥架
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    生活易討論區主頁 -> 美容生活易 討論區 首頁 -> Inner Beauty 心靈雞湯 所有的時間均為 香港時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面加入圖片
可以 在這個版面下載圖片