ESDlife 生活易
  生活易主頁 |  會員註冊會員註冊   登入
Beauty
生活易主頁 新婚生活易 家庭生活易 親子 美容生活易 驗身專門店 wow *
   使用規則使用規則    搜尋搜尋  登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息
生活易討論區主頁 -> 美容生活易 討論區 首頁 -> Baby Talk 湊仔經
用護墊問題? | 上一篇主題 | 下一篇主題
發表新主題   回覆主題
前往頁面 1, 2  下一頁
跳至第
發表人 內容
kitty_kitty73
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Sep 04, 2013 01:07    文章主題: 用護墊問題? 引言回覆

廣告贊助 [隱藏]
有好多醫生都唔見意用護墊因為唔透氣, 但係我覺得用左好似清潔d, 還有好多護墊都話透氣度高, 你地有無呢方面意見?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
aca134
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Sep 04, 2013 10:34    文章主題: 引言回覆

我曾經有位朋友患上尿道炎, 醫生第一句就問她, 你是否每日都用護墊, 我朋友答:"是, 連睡覺都用", 這就是最大問題了, 長期24小時都墊住, 就算你們怎樣勤換, 都會阻礙透氣..........我只會有需要才使用, 比如period 前後, 睡覺時更一定唔會用, 當人處靜態時, 內分泌都比較少
回頂端
cmcheung45
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Sep 04, 2013 10:44    文章主題: 引言回覆

我都有用, 用左大概5年了, 唔用呢會周身唔自在. 用左會乾淨d, 因都幾多分泌物. 但近排成日痕, 要用埋清潔棉加水清潔, 真係煩. 等夜晚試下唔用先
回頂端
mewai718
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Sep 04, 2013 10:53    文章主題: 引言回覆

請問你用咩清潔棉?因我之前用過女性濕紙巾出現過敏感情況,所以無再用了
回頂端
meme20090207
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Sep 04, 2013 11:05    文章主題: 引言回覆

一定唔用, 我甘多年看甘多醫生無一個贊成用, 如果太多我情願換底褲, 其實用墊覺得乾淨只係表面. 其實真係養緊菌架
回頂端
cmcheung45
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Sep 04, 2013 11:21    文章主題: 引言回覆

我都係偶然看到會員分享“堡寶棉”嬰兒清潔乾棉, 即管試試及留意敏感部位的清潔, 現在受感染情況得到改善, 是有功效不錯的清潔棉
回頂端
cchun40
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Sep 04, 2013 11:41    文章主題: 引言回覆

用護墊有時會適得其反架, 因為我地好多時好忙, 隔左大半日都唔記得換, 咁就死火架喇~ 如果勤換 (2小時換一次)其實都OK, 同埋要用薄身透氣既款會好D~ 不過最好都係唔用啦, 多一層野始終都係焗架~,
回頂端
meme20090207
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Sep 04, 2013 12:09    文章主題: 引言回覆

早排在某本雜誌看過“堡寶棉”嬰兒清潔乾棉的介紹, 但係唔知貴唔貴? 同埋响邊到買到呢?
回頂端
hoi.hoi23
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Sep 04, 2013 12:19    文章主題: 引言回覆

我就在藥房買的, 一D都唔貴, 幾蚊1包, 每包有12塊, 攞出街用啱啱好
回頂端
mwmw917
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Sep 04, 2013 12:33    文章主題: 引言回覆

我也是會痕,是不是分泌物多會這樣呢?我需要看醫生嗎?還是買些什麽藥就可以了?用清潔棉清潔有用嗎?
回頂端
kitty_kitty73
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Sep 04, 2013 12:46    文章主題: 引言回覆

係呀婦科醫生都話, 有時大完便d菌好容易生存在護墊上, 因為護墊太接近所以細菌好易走近, 我都試下睡覺時唔用, 盡量少用d.
回頂端
hoi.hoi23
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Sep 04, 2013 12:57    文章主題: 引言回覆

有用的, 我每次小便後也用“堡寶棉”嬰兒清潔乾棉加清水來清潔下體, 宜家好番好多喇! 是有功效不錯的清潔棉。
回頂端
mewai718
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Sep 04, 2013 13:09    文章主題: 引言回覆

請問呢隻清潔棉是乾的嗎?即是要自己加水用?咁出街時要用味好唔放便?
回頂端
aca134
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Sep 04, 2013 13:20    文章主題: 引言回覆

我看醫生時佢都係建議唔好用護墊喎! 只要注意個人衛生, 特別是敏感部位清潔, 如可以最好每次小便後都用清水沖洗
回頂端
cmcheung45
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Sep 04, 2013 13:26    文章主題: 引言回覆

其實隻棉可乾濕兩用架, 又唔會唔方便, 因為我習慣將包堡寶棉撕開封口, 直接倒入蒸餾水直至棉吸收水份便可以帶出街用, 非常方便。
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    生活易討論區主頁 -> 美容生活易 討論區 首頁 -> Baby Talk 湊仔經 所有的時間均為 香港時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
跳至第
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面加入圖片
無法 在這個版面下載圖片