ESDlife 生活易
  生活易主頁 |  會員註冊會員註冊   登入
Beauty
生活易主頁 新婚生活易 家庭生活易 親子 美容生活易 驗身專門店 wow *
   使用規則使用規則    搜尋搜尋  登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息
生活易討論區主頁 -> 美容生活易 討論區 首頁 -> Sex & Sensibility 性事百科
有念珠菌可以點醫? | 上一篇主題 | 下一篇主題
發表新主題   回覆主題
發表人 內容
recycle
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Aug 23, 2013 09:22    文章主題: 有念珠菌可以點醫? 引言回覆

廣告贊助 [隱藏]
剛做完婦科檢查,報告話有念珠菌, 搵普通科醫生治理可以嗎? Confused
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
cutiecutie274
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Aug 23, 2013 09:34    文章主題: 引言回覆

睇普通科都可以, 比埋份報告佢, 佢比藥膏你查或者比藥你食, 睇情況而定
回頂端
meme20090207
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Aug 23, 2013 09:41    文章主題: 引言回覆

普通科已經ok,醫生通常會開葯你塞,俾葯膏你搽,有時會開埋洗外陰用既清潔液你沖涼用。其實有念珠菌,要多加注意日常生活既細節,唔好食太甜、唔好用護墊、要用清潔棉清潔敏感部位、分泌多的話勤換底底、內外衣物一齊洗要落消毒洗衣液等等,先可以令念珠菌少啲翻發。
回頂端
recycle
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Aug 23, 2013 09:46    文章主題: 引言回覆

你講得好清楚呀!唔該晒你! 乜食甜品會有影響架咩?死啦!我好鐘意食添!! 仲有,我以為要用護墊會衛生啲.!! 你用咩清潔棉呀? Rolling Eyes
回頂端
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Aug 23, 2013 09:52    文章主題: 引言回覆

因為......我都中過招......, 所以要成日提住自己, 因為我都唔想再翻發, 用護墊有時會適得其反架, 因為我地好多時好忙, 隔左大半日都唔記得換, 咁就死火架喇~ 如果勤換 (2小時換一次)其實都OK, 同埋要用薄身透氣既款會好D~ 不過最好都係唔用啦, 多一層野始終都係焗架~,我都係偶然看到會員分享“堡寶棉”嬰兒清潔干棉, 即管試試及留意敏感部位的清潔, 現在受感染情況得到改善, 是有功效不錯的清潔棉
回頂端
cchun40
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Aug 23, 2013 10:01    文章主題: 引言回覆

之前都有聽過朋友說過堡寶棉好用,請問貴唔貴?? 哪裏有得買??
回頂端
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Aug 23, 2013 10:12    文章主題: 引言回覆

藥房有得買啦,唔貴,才幾元/包,1包有12塊,你去問問吧
回頂端
hoi.hoi23
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Aug 23, 2013 10:19    文章主題: 引言回覆

死啦,我都吾係成日換護墊,有時一日先換一次啫,睇來要改改呢個壞習慣。
回頂端
mewai718
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Aug 23, 2013 10:24    文章主題: 引言回覆

我在藥房買來用過, 真的很不錯, 可以給嬰兒、女性妊娠、哺乳前清潔及女性月事時使用。
回頂端
cmcheung45
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Aug 23, 2013 10:35    文章主題: 引言回覆

我都有用, 除了實用, 清潔衛生外, 我喜歡佢吸水力強,包裝美觀 ,輕巧 ,方便外出時攜帶。
回頂端
aca134
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Aug 23, 2013 10:43    文章主題: 引言回覆

請問這是乾的嗎?即是要自己加水用?咁出街時要用味好唔放便?
回頂端
cmcheung45
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Aug 23, 2013 10:49    文章主題: 引言回覆

唔會, 我通常都會將包棉撕開封口, 直接倒入蒸餾水直至棉吸收水份便可以帶出街用, 非常方便。 Very Happy
回頂端
kitty_kitty73
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Aug 23, 2013 10:54    文章主題: 引言回覆

最好在平時小便後也用來清潔, 慢慢你會感覺到效果的, 我以前都係只用廁所廁紙或紙巾, 現在改變了習慣了
回頂端
mwmw917
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Aug 23, 2013 11:00    文章主題: 引言回覆

我知道太子旺角一帶藥房有得買,係比其他清潔干棉大塊很多的, 而且感覺柔軟度, 可乾濕兩用, 不易變形, 是很方便使用的清潔棉, ok架! 上週末我見到呢個月份做特價優惠呀, 超抵, 我馬上買定幾條了
回頂端
aca134
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Aug 23, 2013 11:06    文章主題: 引言回覆

咁多姊妹都話好用, 况且又唔貴, 就等我買來試試使用, 謝謝各位意見及知識分享, thanks
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    生活易討論區主頁 -> 美容生活易 討論區 首頁 -> Sex & Sensibility 性事百科 所有的時間均為 香港時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面加入圖片
可以 在這個版面下載圖片