ESDlife 生活易
  生活易主頁 |  會員註冊會員註冊   登入
Beauty
生活易主頁 新婚生活易 家庭生活易 親子 美容生活易 驗身專門店 wow *
   使用規則使用規則    搜尋搜尋  登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息
生活易討論區主頁 -> 美容生活易 討論區 首頁 -> Baby Talk 湊仔經
真係要搵一個好的婦科跟進 | 上一篇主題 | 下一篇主題
發表新主題   回覆主題
發表人 內容
準爸爸
新人報到
新人報到

發表發表於: Sat Jan 19, 2008 09:50    文章主題: 真係要搵一個好的婦科跟進 引言回覆

廣告贊助 [隱藏]
我太太懷孕第20 週, 睇過私家婦科 (醫生名叫韓苑莪, 係旺角中心) 共 4 次, 每次睇婦科之前心情都好緊張興奮, 因為可以見到BB. 但係過左呢 4 次之後, 我決定要換婦科醫生了, 因為呢個醫生好差. 第一次睇的時候都好好, 但自從佢知道我地想搵政府醫院接生之後 (我地排左QE), 佢的態度就變晒, 好多野都唔跟唔理, 第 2 次睇我無咩印象, 第 3 次睇的時候態度已經好惡劣. 果時我心諗, 可能因為我地遲到左, 所以佢趕住收工. 點知第 4 次睇的時候, 今次我地好準時無遲到, 但佢的態度令我真係忍無可忍.

首先我太太有少少高血壓, 我地都好擔心. 但原來前 3 次係佢果度量血壓的時候已經係踩界, 即差唔多 140 上壓, 佢居然無出聲提都無提過. 今次量血壓 152, 佢都無跟進, 要我地問. 然後佢話, 係喇, 岩架喇, 你地搵政府醫院生就岩架喇, 比佢地跟進喇. 又無幫我地安排結構性檢查, 淨係話人多好難安排, 你地自己安排喇. 照超聲波時, 我多口問佢而家BB size 有幾大 , 佢話, 頭先咪有囉 (但佢無話我知喎). 都算喇. 我問佢咁而家血壓偏高算唔算嚴重, 有咩要注意. 佢話係咁架喇, 咪 size 細D囉, 危險D囉 (本來我太太已經有少少担心BB, 佢不單只安慰說話都無, 反而好心冷咁樣講野). 咁我問佢可以點, 佢話, 咪小心D囉. 食藥囉. 我問佢要小心D咩野 (例如飲食呀之類), 佢話, 都無得小心架喇. 又話我地而家咩都上網搵資料, 最好架喇.....

最離譜係, 我地諗住比係政府內科的報告佢睇下等佢俾D意見, 佢即刻 "嘖" 左一聲, 好唔耐煩咁問, 係咩野報告呀. 然後佢睇都無睇就話, 唔睇呀, 唔睇呀, 你地比番政府跟喇. 我真係非常憤怒. 我比左診金你架喎, 唔係淨係同我照下超聲波就算數呀? 其他問題都無跟進無建議, 淨係潑冷水.

呢個醫生真係令我非常失望, 本來係我家姐介紹比我的. 我已經打左比我家姐叫佢唔好再介紹比熟人. 如果大家要搵婦科, 真係要揀個好D的. 我地都決定要轉了.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
rubyruru
新人報到
新人報到

發表發表於: Sun Mar 07, 2010 02:01    文章主題: Re: 真係要搵一個好的婦科跟進 引言回覆

我既經驗話我知醫生通常都比較冷淡, COZ 仍地對得太多 PATIENT... 我之前個醫生都係旺中... 佢唔係熱情既醫生, 但就都 OK 態度... 佢好有經驗... 我生既時候, 入左產房佢未到... 個 NURSE 叫我用力生, 個時我都唔識點用力.. 到個醫生一到, 教我點用力, 我就好快生到.... 所以, 私覺得佢好好.... Very Happy
回頂端
naughty_mama
新人報到
新人報到

發表發表於: Mon Mar 08, 2010 21:19    文章主題: Re: 真係要搵一個好的婦科跟進 引言回覆

[quote="準爸爸"]我太太懷孕第20 週, 睇過私家婦科 (醫生名叫韓苑莪, 係旺角中心) 共 4 次, 每次睇婦科之前心情都好緊張興奮, 因為可以見到BB. 但係過左呢 4 次之後, 我決定要換婦科醫生了, 因為呢個醫生好差. 第一次睇的時候都好好, 但自從佢知道我地想搵政府醫院接生之後 (我地排左QE), 佢的態度就變晒, 好多野都唔跟唔理, 第 2 次睇我無咩印象, 第 3 次睇的時候態度已經好惡劣. 果時我心諗, 可能因為我地遲到左, 所以佢趕住收工. 點知第 4 次睇的時候, 今次我地好準時無遲到, 但佢的態度令我真係忍無可忍.

首先我太太有少少高血壓, 我地都好擔心. 但原來前 3 次係佢果度量血壓的時候已經係踩界, 即差唔多 140 上壓, 佢居然無出聲提都無提過. 今次量血壓 152, 佢都無跟進, 要我地問. 然後佢話, 係喇, 岩架喇, 你地搵政府醫院生就岩架喇, 比佢地跟進喇. 又無幫我地安排結構性檢查, 淨係話人多好難安排, 你地自己安排喇. 照超聲波時, 我多口問佢而家BB size 有幾大 , 佢話, 頭先咪有囉 (但佢無話我知喎). 都算喇. 我問佢咁而家血壓偏高算唔算嚴重, 有咩要注意. 佢話係咁架喇, 咪 size 細D囉, 危險D囉 (本來我太太已經有少少担心BB, 佢不單只安慰說話都無, 反而好心冷咁樣講野). 咁我問佢可以點, 佢話, 咪小心D囉. 食藥囉. 我問佢要小心D咩野 (例如飲食呀之類), 佢話, 都無得小心架喇. 又話我地而家咩都上網搵資料, 最好架喇.....

最離譜係, 我地諗住比係政府內科的報告佢睇下等佢俾D意見, 佢即刻 "嘖" 左一聲, 好唔耐煩咁問, 係咩野報告呀. 然後佢睇都無睇就話, 唔睇呀, 唔睇呀, 你地比番政府跟喇. 我真係非常憤怒. 我比左診金你架喎, 唔係淨係同我照下超聲波就算數呀? 其他問題都無跟進無建議, 淨係潑冷水.

呢個醫生真係令我非常失望, 本來係我家姐介紹比我的. 我已經打左比我家姐叫佢唔好再介紹比熟人. 如果大家要搵婦科, 真係要揀個好D的. 我地都決定要轉了.[/quote]

係啦!... 快d找第二個啦. Mad
回頂端
miu_miu_yi
新人報到
新人報到

發表發表於: Sat Mar 20, 2010 23:28    文章主題: 引言回覆

係啦.. 安全致上~~~~ Wink Wink
回頂端
rachel tong
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Mar 24, 2010 21:09    文章主題: 引言回覆

miu_miu_yi 寫到:
係啦.. 安全致上~~~~ Wink Wink

同意.. 同意... Very Happy Very Happy
回頂端
幸福小司拉
新人報到
新人報到

發表發表於: Sun Jun 13, 2010 12:19    文章主題: 引言回覆

點解你唔直接問下個醫生,點解佢態度咁差呢?
呢D醫生真係太離譜!
回頂端
stayput
新人報到
新人報到

發表發表於: Sat Jun 26, 2010 19:46    文章主題: 引言回覆

我懷疑私家醫生同政府醫院協調有難度
回頂端
hlink
新人報到
新人報到

發表發表於: Mon Nov 29, 2010 12:33    文章主題: 引言回覆

有時d婦科醫生真係唔係太得..上次朋友後檢查先話收3000..都唔知咩事...
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    生活易討論區主頁 -> 美容生活易 討論區 首頁 -> Baby Talk 湊仔經 所有的時間均為 香港時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面加入圖片
無法 在這個版面下載圖片