發表主題 回覆文章
onion
XXX.XXX.52.211

發表發表於: Tue Oct 25, 2005 11:50 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
我就來結婚啦, 最近幾個月都是在擔心結婚時被人玩. 本來開心的人生大事都變成壓力. 都唔知點解玩新人變成香港人結婚的必備節目.

大家出盡屎橋侮辱新人, 什麼三級, 愛的宣言, 大唱高難度情歌....務求令新郎在親友面前出羞, 仲要拍video永留回憶.

究竟大家都唔會覺得咁樣係好低俗兼唔尊重新人!!

仲有, 唔知幾時,香港人搞婚宴開始興玩大排場, 玩高調. 什麼M.C, 大光燈照住進場, 上菜時大播黃飛鴻主題曲, waiter排住隊出場,個個要搞到排場好似億萬富豪世紀婚宴一樣, 真係好頂唔順, 究竟係咪大家俾左人情入場食飯, 新人就要好似小丑一樣娛賓. 都係以前的模式似番個人.
回頂端
Costabella
XXX.XXX.28.100

發表發表於: Tue Nov 08, 2005 12:34 pm

睇左你既言論,我有少少回應 Surprised

我都係就黎結婚,我D親友都話係婚宴上唔玩遊戲好悶喎,我心諗叫你去睇SHOW咩好悶,今日我係主角唔係小丑,唔洗做SHOW娛樂你地,我請你黎係祝福我地唔係我地黎娛樂你 Mad ,所以我同老公一早講明我係唔會玩一D 三級,無聊既遊戲,你D兄弟鐘意就自己上台玩到夠,我唔介意比佢地娛樂我 Surprised

至於你話:
仲有, 唔知幾時,香港人搞婚宴開始興玩大排場, 玩高調. 什麼M.C, 大光燈照住進場, 上菜時大播黃飛鴻主題曲, waiter排住隊出場,個個要搞到排場好似億萬富豪世紀婚宴一樣, 真係好頂唔順

我就唔多應同,一生人次既盛事,當然係係自己能力範圍內令自己同賓客有個難忘既回憶啦,我相信你都會穿禮服掛,新娘亦唔只著一件褂掛?如果你覺得這些"排場"係冇必要,大可以同酒樓溝通刪除這些部份 Very Happy 因為你才是婚宴既主人家可以自己決定RUNDOWN Very Happy

ANYWAY,姞婚係件開心既事,擺酒目的係通知親友同埋邀請佢地黎見証同埋祝福你地 Very Happy 只要同D兄弟姊妹講明自己既低線,就唔會有唔開心既事情發生啦 Very Happy

希望你有個開心難忘既婚禮啦 Smile
回頂端
kenway
XXX.XXX.19.91

發表發表於: Sun Nov 20, 2005 8:48 pm

onion,
可唔可以咁講呢?
唔同人有唔同ge睇法, 有d人好鍾意showoff, 有d人就想低調。
唔鍾意大攪, 可以食餐飯就算, 都無所謂, 因為婚禮係你自己ge, 你想點都可以lor. 只要早d 同friends講, 佢地就識做lah! 我個friend ge wedding都係咩都無玩lah, 一樣開心。

不過, 我自己唔同, 我好想好多年後睇返自己d video都會記返結婚時ge難忘回憶, 所以...我會叫d friend盡管玩....不過...當然 "NO" 3 級, 因為我自己都接受唔到.
我出年結婚, 依家仲諗緊個WEDDING 會點, 不過唔會世紀婚禮lor, 但係又想d賓客好開心同難忘, 所以....可能請d band lor, or 整個舞台比佢地跳舞lor. (睇下會唔會太貴lah, budget有限嘛!!)
回頂端
Raspberry
XXX.XXX.84.183

發表發表於: Sun Feb 12, 2006 1:48 am

有冇人擺酒真係咩都唔玩?
回頂端
靚靚黃太Joanne
XXX.XXX.23.187

發表發表於: Mon Feb 13, 2006 3:09 pm

Raspberry 寫到:
有冇人擺酒真係咩都唔玩?

有..我有個朋友就係喇.接新娘時D兄弟已經勁唔合作.一話玩就有咁後退咁後.即係您睇我唔到咁.咁到玩喇...只係玩野2個.同讀左愛的宣言.女家既家人已經係咁叫我地唔好玩唔好玩喇.咁去到晚宴啦.敬酒完新娘都係換左衫影相.D人問我地D姊妹今晚有乜野玩我地都答冇呀.其實...只係當請人來聚舊囉.我都覺得我呢個朋友既婚禮既姊妹都幾冇野做.同埋D嘉賓同講冇野玩會好悶.我亦聽同台既男仔話.佢個婚禮冇我個朋友咁悶.佢地話睇番D VIDEO都笑到死呀.

其實我自己又唔係覺婚禮係一場SHOW囉.睇您自己點睇啦.
其實...最緊要新人同兄弟姊妹玩得.就會開心好多囉.我自己都有參與接新娘同晚宴既遊戲架.唔太過份咪得囉.您可以同佢地傾架嘛.其實您地又可以諗您娛樂人地又可以娛樂自己都OK啦.

唔係咁緊張既...
回頂端
mn_lkpaa
XXX.XXX.50.46

發表發表於: Mon Feb 20, 2006 4:57 pm

其實我都想有得玩
無奈我女友係大陸人, 而我亦喺大陸做嘢好多年...
想組織一班兄弟姊妹團都可能有困難....

不過我都覺得婚宴嘅安排好似幾有壓力, 因為好耐冇喺香港"飲"過, 上呢個forum又覺得依家啲婚宴好似都搞得幾pro咁.... 都怕自己搞得好老套... (因為我印象中嘅婚宴只係食飯, 主家席後面貼住xx聯婚果隻)....
但係睇我啲friend又M.C.又declaration... 都唔知自己搞唔搞得嚟.... 又驚out budget, 又驚冇sense搞得唔好.... Embarassed
回頂端
reratbit
XXX.XXX.149.11

發表發表於: Tue Feb 21, 2006 6:05 pm

我睇人玩冇所謂, 做主角仲同你玩 ...... no way .....
同埋最憎 spot light march in
回頂端
kllam
XXX.XXX.152.121

發表發表於: Thu Mar 02, 2006 3:32 pm

onion, 我都有感而發......

老實講, 我覺得「擺酒請班親友為我們結婚而高興, 又搞咁多野比佢地一個難忘既回憶」全部都係廢話自己騙自己。

事問有邊個收到請帖第一個「真心」的反應係替你高興艾? 我諗請廿圍都無兩圍啦。而且大家自問有邊個去飲會記得人地個婚禮/著什麼衫艾? 只會記得自己做左幾多人情架姐。永遠都有班人係度指指點點, 著得隆重D就話:「洗唔洗咁誇張呀? 咪又係住公屋!!」

最無聊都係玩新人,D阿叔剩係知你地係度嘈吱巴閉,都唔想知你搞嘜,拿拿林趙完個橙就閃啦。至鬼老討就係D**師奶在背後笑你一世,某D舊同事又用D幸災樂禍的眼神去話你知: 「你估我份人情你咁易豆架?! 啃!!」

其實,擺酒都已經係被迫喇, 其餘既野都要睇化D, 唔好理人地點諗, 自己開心至緊要, 因為無論做什麼都會被人話的。所以.... 玩新人? 采佢都傻!!! 笑笑口入房扮換衫然後叫伴娘去reject佢地啦!
回頂端
reratbit
XXX.XXX.106.62

發表發表於: Thu Mar 02, 2006 6:00 pm

完全同意 ....

所以我連 march in 都吾做 ....

因為全場黑曬 and then 2 支 spot light o甘 照住 我地, 緊張度 500% .... 好怕

我試 過 去機 場富豪飲 .... 真係難忘
回頂端
kllam
XXX.XXX.152.121

發表發表於: Thu Mar 02, 2006 7:30 pm

reratbit 寫到:
完全同意 ....

所以我連 march in 都吾做 ....

因為全場黑曬 and then 2 支 spot light o甘 照住 我地, 緊張度 500% .... 好怕

我試 過 去機 場富豪飲 .... 真係難忘

reratbit,

唔march in咁D人點知開場呀? 你有什麼round down我都想參考一下 Razz thx
回頂端