發表主題 回覆文章
hippochai
XXX.XXX.142.172

發表發表於: Mon Nov 17, 2014 9:13 pm

廣告贊助 [隱藏]
我個FRIEND之前去比人GEL甲, 點知拆甲後出現白點, 又痕痕地, 好似中左灰甲咁, 其實GEL甲係咪真係咁易中招, 中左係咪唔斷尾?
回頂端
krislee
XXX.XXX.194.94

發表發表於: Wed Nov 19, 2014 4:15 pm

我都未試過整Gel腳甲,淨係試過整手, 不過其實都好危險,如果整得唔好破壞左指甲既保護層,就好容易會染到灰甲,特別是腳, 手都話會成日洗手, 我身邊有朋友就係返大陸整甲,惹到灰甲返黎,之後再搽好耐藥水先好返
回頂端
YinB
XXX.XXX.148.181

發表發表於: Tue Nov 25, 2014 10:28 am

krislee 寫到:
我都未試過整Gel腳甲,淨係試過整手, 不過其實都好危險,如果整得唔好破壞左指甲既保護層,就好容易會染到灰甲,特別是腳, 手都話會成日洗手, 我身邊有朋友就係返大陸整甲,惹到灰甲返黎,之後再搽好耐藥水先好返

請問你朋友用緊邊隻灰甲藥水?
回頂端
紫_薇
XXX.XXX.234.12

發表發表於: Mon Dec 01, 2014 8:37 pm

hippochai 寫到:
我個FRIEND之前去比人GEL甲, 點知拆甲後出現白點, 又痕痕地, 好似中左灰甲咁, 其實GEL甲係咪真係咁易中招, 中左係咪唔斷尾?

灰甲會傳染, 最好去睇睇醫生先, 就算一隻灰甲都好,
都會蔓延至其他健康的指趾甲, 甚至傳染給身邊的家人同朋友.
如果係灰甲既初期, 用灰甲藥水就可以, 而且越早用越有效果.
回頂端
hippochai

發表發表於: Wed Dec 03, 2014 12:20 pm

紫_薇 寫到:

如果係灰甲既初期, 用灰甲藥水就可以, 而且越早用越有效果.

我有叫佢, 不過佢話女仔人家睇呢D, 好樣衰, 會比人笑, 有冇醫生介紹?灰甲水用邊隻見效快?
回頂端
hippochai

發表發表於: Wed Dec 03, 2014 12:24 pm

krislee 寫到:

係呀, 有時真係唔好貪平, 如果HIGH左野, 睇醫生仲衰, 我之前都有倍佢去睇, 但見灰甲水都有好多種, 唔知邊款好, 有咩提意? 可唔可以問下你個FRIEND搽邊隻好返?
回頂端
愛老婆的男人
XXX.XXX.49.20

發表發表於: Tue Dec 16, 2014 7:52 pm

我唔知自己係唔係都有灰甲, 指甲到有D白點,

係唔係買支灰甲藥水查就可以好返? 買邊隻好?
回頂端
愛老婆的男人
XXX.XXX.49.20

發表發表於: Tue Dec 16, 2014 7:55 pm

題外一問, 其實灰甲係點架? 有咩徵狀?

同埋點預防唔會咁易傳染到比屋企人?
回頂端
alicelee
XXX.XXX.100.41

發表發表於: Tue Dec 23, 2014 11:42 am

我覺得用灰甲藥水好麻煩, 我爸爸都有灰甲, 我見佢之前都有買藥水搽, 但成日話怕麻煩, 又要磨甲又要成日記住幾時有無搽到, 成日唔記得, 而家見佢都已經無再用
回頂端
紫_薇
XXX.XXX.234.12

發表發表於: Thu Jan 22, 2015 7:35 pm

我都唔Sure係唔係要睇皮膚專科既醫生,
不過食灰甲藥會損害肝臟功能, 未必個個岩食藥.
如果灰甲情況唔算好嚴重既話, 不如試下去買支灰甲藥水用.
我都唔知道邊隻灰甲藥水見效快, 因為起碼都要查好幾個月.

紫_薇 寫到:

我有叫佢, 不過佢話女仔人家睇呢D, 好樣衰, 會比人笑, 有冇醫生介紹?灰甲水用邊隻見效快?
回頂端