發表主題 回覆文章
留言板管理員
XXX.XXX.169.227

發表發表於: Mon Jul 31, 2006 10:51 pm

廣告贊助 [隱藏]
今天,無意中在網上看到這樣的一封信,再看網友的留言,我感動得落淚,以前從未試過,這是我的第一次。

給老伴「聽」的信 - 「五十歲的情書」徵文比賽冠軍
http://www.fotop.net/shun/shun165

很想在這裡與大家分享這封梁婆婆給老伴的書信,如果大家老來面對著一位不能看、不能走、只能臥床的另一半,你會怎樣?你會像梁婆婆一樣有著鐵一般的堅持嗎?

生命有長有短,但夫妻關係是一生一世的。真的很想聽聽大家的心底話。

Florence
Editor

letter2.jpg  Filesize: 100.97 KB  瀏覽次數: 9553 次
按這裡可在新視窗開啟原圖
 圖片描述: 提起筆,總有千斤重。
letter1.jpg  Filesize: 113.36 KB  瀏覽次數: 9553 次
按這裡可在新視窗開啟原圖
 圖片描述: 一個眼神,已看出梁婆婆對丈夫的關懷。

留言板管理員 在 Tue Oct 31, 2006 10:58 am 作了第 4 次修改
回頂端
alan1826
XXX.XXX.71.247

發表發表於: Tue Aug 01, 2006 12:49 am

讀完您們有一絲感動嗎?
以前婚姻是盲婚啞嫁,由不相識至相親至相愛至白頭是很難得!
您們看現在,自由戀愛又怎樣,曾经相親相愛又怎樣,又有幾對會直到白頭呢?
回頂端
MONKEY
XXX.XXX.51.10

發表發表於: Tue Aug 01, 2006 9:45 am

睇完份articles....發覺老人家既一代對婚姻既執著....比現代現今人比較重感情,懂珍惜! 

現今人, 多喜歡自由戀愛~~著重”不在乎天長地久,只在乎曾經擁有” 既態度去面對婚姻! 

如果每對戀人多珍惜,多包容! 相信每對戀人都能同偕白首~~~! 到老年, 相方都能夠手拖手行到人生既盡頭!這樣真是多麼幸福了!
回頂端
Ballball & TunTun
XXX.XXX.223.8

發表發表於: Tue Aug 01, 2006 4:28 pm

睇完好感動呀! 佢地好好感情呀! 就算依家發生係自己身上, 我都未必好似個婆婆咁呀!
回頂端
candy wong 17
XXX.XXX.131.166

發表發表於: Tue Aug 01, 2006 4:53 pm

我都有一個好感人既故事比大家睇下

http://home.kimo.com.tw/v37eoot/2.htm

2個都有d似的.

如果我老來要面對著一位不能看、不能走、只能臥床的另一半,我會毎日都走到佢身邊陪住佢,相反自己都想人地咁樣對自己.我一定會像梁婆婆一樣有著鐵一般的堅持.因為我覺得我嫁得既人,就要同佢一生一世.(可能我比較傳統思想).
堅持去陪佢係因為個時都會知大家既生命隨時都會冇.見得幾多得幾多.
如果比我選擇,真既希望係佢身邊唔走,因為我會害怕再冇咁既機會.

我係講真嫁.可能你地會覺得我講下. Wink
回頂端
~Dream~
XXX.XXX.171.74

發表發表於: Tue Aug 01, 2006 7:44 pm

其實好多時係d公園見到d婆婆同公公一齊係公園手拖手坐住係度,我都會諗如果將來可以同自己既老公仔咁樣就心滿意足囉....睇完呢兩個故事之後,就好大感慨...以前d人係盲婚啞嫁,點解可以一生一世?今日我地自由戀愛,點解話咁快就離婚??希望我同我老公都可以一生一世啦...

如果將來我老公好似爺爺咁,我真係唔知自己可唔可以好似婆婆咁....婆婆好堅強...初頭可能我都可以好似婆婆咁既...但長遠落去我諗我真係唔知撐唔撐得住lor....不過我都希望會係自己死先....因為我好自私...因為我唔想見到佢離開我...我唔想去承受個一種難以形容既感受....因為我真係好愛我老公..我真係唔知如果佢離開我先..我會變成點... Rolling Eyes Crying or Very sad
回頂端
fanny06
XXX.XXX.170.15

發表發表於: Tue Aug 01, 2006 9:18 pm

兩個片段我都看過,真係好感動;現代人可能沒有這般死心塌地的長情! Sad
回頂端
牛精仔
XXX.XXX.172.30

發表發表於: Wed Aug 02, 2006 5:37 am

"我希望我會看你安詳先離去,因此我可以為你打點一下..." 先離去的一方的確比較幸福...
回頂端
Z6Z6
XXX.XXX.45.148

發表發表於: Wed Aug 02, 2006 11:41 am

candy wong 17 寫到:
我都有一個好感人既故事比大家睇下

http://home.kimo.com.tw/v37eoot/2.htm

2個都有d似的.

如果我老來要面對著一位不能看、不能走、只能臥床的另一半,我會毎日都走到佢身邊陪住佢,相反自己都想人地咁樣對自己.我一定會像梁婆婆一樣有著鐵一般的堅持.因為我覺得我嫁得既人,就要同佢一生一世.(可能我比較傳統思想).
堅持去陪佢係因為個時都會知大家既生命隨時都會冇.見得幾多得幾多.
如果比我選擇,真既希望係佢身邊唔走,因為我會害怕再冇咁既機會.

我係講真嫁.可能你地會覺得我講下. Wink

睇完你share的故事, 真係忍唔住 Crying or Very sad
回頂端
加菲公主
XXX.XXX.205.245

發表發表於: Wed Aug 02, 2006 2:23 pm

睇完婆婆偏文章真係覺得好感動!!
當講到情願丈夫早死過自己,可以為佢打點一切既時候,真係忍唔住流淚!

倆情相悅,
相依相偎,
扶持到老,
不怕艱辛,不會捨棄!
呢D先至係真正既愛情!

我都希望將來老公早死過自己, 等佢唔洗得返一個人咁孤苦伶仃!
亦都可以照顧佢到生命既盡頭!
回頂端