發表主題 回覆文章

調遷左間Y3公屋﹣裝修全紀錄

hinet
XXX.XXX.167.108

發表發表於: Sun Sep 05, 2010 12:20 pm

廣告贊助 [隱藏]
一家四口,原本迫住一個200呎既1﹣2人單位,申請改善居住空間計劃,調遷左去一個400呎既4﹣6人單位,想盡力咁(睇住荷包)去整好D,之前知道有得派樓時,已經在這睇左好奈,追住睇曬個深圳建材之旅,雖然一路無咩發表過,但就學到好多野。
因為我有個B囡,去深圳會好麻煩,加上而家D人仔咁貴,我估都唔差太遠,所以最後都決定於香港買料。
搵左幾個裝修報價,有D價錢相差超勁,最終選左個最早搵既裝修C FU,因為佢間舖就係樓下街市,之前未有鎖鑰,無得入屋,經過咪入去問下,佢就帶我去左睇間佢裝修緊,同我差不多既單位,我取鑰後再搵佢報價,價錢算抵,符合我心目中,初時都有D擔心屋村老C FU(我估50幾歲),唔知會唔會唔聽你講,但到而家都OK,好老實,見得我C6一個搵錢,養一家四口,會幫我地諗點慳D,我上去睇幾次都見另外幾個C FU全部都係差不多年紀既香港老C FU,我估應該會好過後生仔學徒掛??
POST下相先:

DSC03479.jpg  Filesize: 95.91 KB  瀏覽次數: 23303 次
按這裡可在新視窗開啟原圖
 圖片描述: 沒有提供
DSC03476.jpg  Filesize: 128.17 KB  瀏覽次數: 23303 次
 圖片描述: 紅貼紙係諗佳間既房
DSC03483.jpg  Filesize: 145.21 KB  瀏覽次數: 23303 次
 圖片描述: 一入門口

hinet 在 Thu Oct 07, 2010 2:05 am 作了第 2 次修改
回頂端
hinet

發表發表於: Sun Sep 05, 2010 12:24 pm

再POST多幾張

DSC03500_2.jpg  Filesize: 116.21 KB  瀏覽次數: 23296 次
 圖片描述: 將會要拆既廚灶
DSC03499.jpg  Filesize: 132.24 KB  瀏覽次數: 23296 次
 圖片描述: 將會要拆既露台位
DSC03477.jpg  Filesize: 176.05 KB  瀏覽次數: 23296 次
 圖片描述: 廳位既窗
回頂端
hinet

發表發表於: Sun Sep 05, 2010 12:26 pm

仲有廁所

DSC03483.jpg  Filesize: 145.21 KB  瀏覽次數: 23293 次
 圖片描述: 由門口影入去
DSC03492.jpg  Filesize: 121.04 KB  瀏覽次數: 23293 次
DSC03490.jpg  Filesize: 107.24 KB  瀏覽次數: 23293 次
回頂端
hinet

發表發表於: Sun Sep 05, 2010 12:59 pm

話說我地26號晚攞住張報價上新屋度再同個C FU傾詳情,傾好之後就比鎖鑰佢,但因為有D野要加減,所以當晚無比訂,當我地27號再上去,諗住比訂既時候,發現廚房牆,露台鐵架,所有地腳線,已經全部拆曬,哈哈!個C FU咁都得,未收訂就已經開工,唔通佢真係唔驚我唔比錢?? Rolling Eyes
回頂端
hinet

發表發表於: Mon Sep 06, 2010 2:20 am

睇下拆左D 相

IMG_0051.jpg  Filesize: 82.61 KB  瀏覽次數: 23223 次
 圖片描述: 廚房牆拆左
IMG_0031.jpg  Filesize: 86.78 KB  瀏覽次數: 23223 次
 圖片描述: 露台鐵門架拆左
IMG_0032.jpg  Filesize: 68.82 KB  瀏覽次數: 23223 次
 圖片描述: 廁所門拆左
回頂端
hinet

發表發表於: Mon Sep 06, 2010 3:28 am

呢個星期上左去兩次,而家已經整好大部份既電制,C FU話另外D要間左房先整得,全屋鋁窗整好,牆已“產”底,廚房已整好廚櫃水泥面及地台,之前消失左既廁所企位雲石突然離奇出現返,我之前以為因為要整浴屏,所以拆走,原來C FU話係因為D房署承建商D平水做得唔好,所以要拆出黎,做好平水再鋪過,加上佢SHOW比我睇廁所門邊裡面既木“梅”左,有蟻,佢幫我整條木出黎,放過另一條入去,加上比我發現原來C FU係用呢度網友介紹話好好既英國製水泥寶,真係要比個讚阿C FU呀 Very Happy

DSC03598.jpg  Filesize: 110.45 KB  瀏覽次數: 23215 次
DSC03601.jpg  Filesize: 110.89 KB  瀏覽次數: 23215 次
DSC03646.jpg  Filesize: 201.35 KB  瀏覽次數: 23215 次
 圖片描述: 呢日已整好廚櫃水泥地台LU
回頂端
hinet

發表發表於: Mon Sep 06, 2010 3:30 am

呢個星期既裝修進度

DSC03645.jpg  Filesize: 223.98 KB  瀏覽次數: 23213 次
DSC03649.jpg  Filesize: 172.13 KB  瀏覽次數: 23213 次
DSC03647.jpg  Filesize: 193.39 KB  瀏覽次數: 23213 次
回頂端
hinet

發表發表於: Mon Sep 06, 2010 3:32 am

呢個星期既裝修進度

DSC03652.jpg  Filesize: 233.23 KB  瀏覽次數: 23209 次
DSC03655.jpg  Filesize: 187.89 KB  瀏覽次數: 23209 次
 圖片描述: 網友推介既英國製水泥寶
DSC03657.jpg  Filesize: 204.91 KB  瀏覽次數: 23209 次
 圖片描述: C FU重鋪既雲石條同門邊條木
回頂端
hinet
XXX.XXX.67.138

發表發表於: Thu Oct 07, 2010 1:38 am

HAHA!!好奈無上黎啦!!我之前見呢度無人回覆,所以過左去 UWAXNTS 個邊傾,估唔到原來都有D人都係派同我一樣係Y3既樓,PM比我問我新屋裝修既進度,又問我點解唔UPDATE D新相,點解斷橋!!哈哈!有人同我分享,我無任歡迎,就等我POST一D最新進展既相啦!!

如果想睇返之前既裝修進度相,請自行去UWAXNTS個邊SEARCH一下啦!!個POST名係一樣架!! Very Happy

如無意外,我應該會今個禮拜尾收樓架啦!今日鋪埋地板,聽日會再上去睇!!好心急呀!!!呢個C FU直至現時為至,暫時所有野都令我好滿意,希望到收樓個日都維持住啦 Razz

IMG_0765.jpg  Filesize: 223.44 KB  瀏覽次數: 22480 次
 圖片描述: 個廳油黃色,大門油左白色
IMG_0739.jpg  Filesize: 182.65 KB  瀏覽次數: 22480 次
 圖片描述: 渠門都油左白色
IMG_0740.jpg  Filesize: 240.77 KB  瀏覽次數: 22480 次
 圖片描述: 好鍾意廚房同飯廳分隔既白邊位,油得好靚呀

hinet 在 Thu Oct 07, 2010 2:10 am 作了第 1 次修改
回頂端
hinet
XXX.XXX.67.138

發表發表於: Thu Oct 07, 2010 1:48 am

Very Happy Very Happy

0734.jpg  Filesize: 194.33 KB  瀏覽次數: 22477 次
 圖片描述: 朱古力色既主人房
0733.jpg  Filesize: 190.48 KB  瀏覽次數: 22477 次
IMG_0752.jpg  Filesize: 255.81 KB  瀏覽次數: 22477 次
 圖片描述: 綠油油既仔房
回頂端
viewth