發表主題 回覆文章

31/MAR/2010,[深圳王子攝影]親身短評。

Mr.Ming
XXX.XXX.102.214

發表發表於: Thu Apr 01, 2010 1:27 am

廣告贊助 [隱藏]
31/MAR/2010,[深圳王子攝影]親身短評。

我同女友安排要拍攝婚紗照前,
同大家一樣的會尋找好多有相關影樓的資料和評論等...

我個人會睇下價錢為首要,二為拍攝價錢包含內容,三為有關該公司在網上論壇中的批評語.........等。
而我女友,就著重衣服(婚紗/晚裝)和景點........等。

最後,因為方便我從香港過去,所以選定了在深圳找影樓了。

在好多的網上資料去找,無意的搵到一間[王子攝影]的短評,見好多的論壇上的會員所發表的文章後,感覺里間影樓好似評語唔錯....每一位會員發表的文章內容中也是向好的方面,仲有一點係,每一位壇友會員都唔願意係論壇中發表影樓公司的網頁資料??(當時馬上心中一想,一定是做妹了吧!!)
OK,繼續去睇睇其他論壇會員既短評,之後我又發現左一個評論了.....
原來是介紹人去拍攝,係有優惠嫁!!介紹者會有.....拍攝者也會有.....咁正!
(當時心裡又想,唔怪得唔願意係論壇上發報影樓網址資料啦,就係要發短訊問該會員啦,之後就可以係介紹人身份了,咁就你我都受優啦。)

無野難到我既,so easy 咁搜尋到[深圳王子攝影]網址。
之後相對比一下其他深圳處既影樓網站資料,價錢/內容...等,直覺唔錯。
咁就叫女友自己親身上去影樓睇睇環境,服務態度方面滿意,果然有睇[華仔果個"今時今日就服務態度"廣告,完全大可放心...

我和女友,前後去過[王子攝影]公司2次,佢地都好樂意比我地試下D衫,又幫我女友每套婚紗影下相睇下ok5ok,咁當然係用自己部手提電話(手機)影了。

入正題了........
拍攝當日8:30am,我女友已經在預定時間到左....化裝/set頭/穿婚紗....
而我呢.........還在睡夢中.......呵呵呵。當我醒來,就坐火箭飛去深圳了,錯錯錯...係(火車)先岩,我到步時間係10:30am,真係好鬼趕,提提大家一定要準時呀,唔係既話,好難就當日行程。

我地流程係,先拍內景,後拍外景...........
我同女友,都係第一次去影樓拍照,大家都有D緊張同動作擺位生硬,攝影師都好有耐性咁教我地,同埋攝影助手都好好,時時刻刻提我要笑多D。(佢地仲要講一次國語後,再講一次廣東話咁教我地,真係辛苦晒。)

全程,1位攝影師 + 1位攝影助手 + 2位化妝師/助手。
眼見佢地所用的攝影器材不錯,攝影配件齊全,這點已經覺得Ok,唔錯唔錯,當然有好器材,唔一定會影得好好,因為好在乎位攝影師既拍攝技巧了,所以我要強烈一提就係果位<攝影師,波哥>完全被我感受到係極之專業可靠,因為佢係完全不顧外景場地環境有多危險同埋污槽,簡直是全程訓身演出,其實係我地有D擺位唔太好既原因,所以我覺得佢係要幫下手訓身拍攝,咁先之有最佳效果,真係好敬業,確實要值得加許,大家比D掌聲佢先得.......啪啪啪!

嘩!夜了.....講住咁多先,有野想知清楚,不妨留POST,我會回答嫁。

如果睇完這個POST後,心思思想去[王子攝影]既話,
不妨益下小弟,話係我介紹既OK嗎??
(咁我就有一本 FREE OF CHARGE 既相簿了,雖然唔算係好名貴,但係有優惠既邊個唔想要呢?你都會有優惠嫁!!) y^_^y

我地4月中,就可以去選相片,做相簿了.........Happy。
到時,再為大家講述一下,拍攝相裡效果情況報告.......see you next time。

[ 黃先生/蔣小姐 ] THANK YOU VERY MUCH!!
回頂端
TOTORO18
XXX.XXX.85.223

發表發表於: Thu Apr 01, 2010 4:29 am

就係佢一d到唔差,我先幫佢介紹比人,我都影左婚紗城,我睇左相,等排板啦,希望你d相都好靚,你影邊個影呀
回頂端
草花
XXX.XXX.25.31

發表發表於: Thu Apr 01, 2010 9:37 am

樓主一看就知道是槍手 Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy 不專業
回頂端
TOTORO18
XXX.XXX.85.223

發表發表於: Thu Apr 01, 2010 10:45 pm

草花 寫到:
樓主一看就知道是槍手 Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy 不專業

我估你錯了,樓主不會是槍手,因為我都影完,知道係好,樓主亦想做介紹!
回頂端
Mr.Ming

發表發表於: Thu Apr 01, 2010 11:10 pm

TOTORO18 寫到:
就係佢一d到唔差,我先幫佢介紹比人,我都影左婚紗城,我睇左相,等排板啦,希望你d相都好靚,你影邊個影呀

Hi, 你好。
我比女友自行選景址,最終選擇了[深圳龙岗区葵涌 - 坝光村]。
回頂端
Mr.Ming

發表發表於: Thu Apr 01, 2010 11:16 pm

草花 寫到:

如果我寫得太專業,
我怕好多間婚紗攝影公司搵我去免費試下佢地既攝影,隨後又寫短評。^_<
回頂端
Mr.Ming

發表發表於: Thu Apr 01, 2010 11:25 pm

草花 寫到:

我估你錯了,樓主不會是槍手,因為我都影完,知道係好,樓主亦想做介紹!

其實都唔可以怪人會咁諗既!
我當初搵資料果陣,都係會咁上下諗下D壇友既。

anyway,有著數既,邊個唔想要先,
我都係寫下對尼家影樓既短評姐,當然最重要係睇下D相質數。
4月中去睇睇D相,再比少少意見短評啦。
回頂端
REYANCHAN
XXX.XXX.176.162

發表發表於: Thu Apr 15, 2010 12:58 pm

可唔可以比佢既資料我..我都想睇下 !!
網址果d 呢
thanks
reyanchan@yahoo.com.hk
回頂端
大大仔
XXX.XXX.203.167

發表發表於: Thu Apr 15, 2010 2:13 pm

已經PM 左你啦~
回頂端
子晴
XXX.XXX.211.239

發表發表於: Sat Apr 17, 2010 1:20 am

Mr.Ming 寫到:
草花 寫到:

其實都唔可以怪人會咁諗既!
我當初搵資料果陣,都係會咁上下諗下D壇友既。

anyway,有著數既,邊個唔想要先,
我都係寫下對尼家影樓既短評姐,當然最重要係睇下D相質數。
4月中去睇睇D相,再比少少意見短評啦。

mr.ming 你地睇左相未呀,我是上禮拜岩柬完相,我好鐘意呀,哈哈.....
都想睇下你地既靚相,可以pm我嗎~~~~thx~~
回頂端
viewth