發表主題 回覆文章

深圳磁磚各牌子比較一覽

逛逛想想
XXX.XXX.236.171

發表發表於: Mon Jun 23, 2008 7:19 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
尋日終於在深圳買左磁磚, 之前同bf都上左去幾次同上網做左好多research,以下總結一些資料,希望大家用得著:

視察地點:家合居, 金星市場(在家合居旁邊, 格局比較cheap, 但價錢其實同家合居無分別, 好多間同時在家合居同金星都有店舖), 世紀中心

結論:
1. 出名品牌的磚在深圳都賣得很貴, 仲貴過香港的大陸磚(當然香港的平磚係可能入啲唔出名的牌子)

2. 若不太出名的品牌, 價錢就分兩種:
- A. 質量好好, 價錢一般介符CNY$22-$28(講價後價錢);
- B. 質量差, 即密度唔高, 磁身可能有少少曲(肉眼未必發現, 係師傅先會留意到), 價錢介符CNY$15-$20。

出名品牌如下:
羅馬磁磚:拋光磚(600X600MM) $83塊, 仿古磚(不反光) 約100 (呢個唔太記得)
鷹牌:拋光磚 $48, 仿古$80 (砵籣街有間賣鷹牌, 拋光磚都係$53, 計埋匯率同運費, 香港好啲)
薩米克:拋光磚 $30
蒙羅麗莎 / 東鵬:拋光磚 約$48

無咁出名, 但質量唔錯:
格萊斯, 佛山磚(我個師傅推介):仿古磚(600X600MM) $28 (最後我都買呢隻磚)
惠萬家, 佛山磚:仿古磚 $25
露華濃, 柳州(質素稍遜格萊斯):仿古磚$28, 廚房廁所牆磚 $7-8 (我買左廚房廁所磚, 主要原因係個款我地鍾意, 質素都唔差)

平價磚:一般店舖都會向客人介紹埋呢啲磚, 但會聲名質素無咁好, 價錢平。特別留意是幾乎每間店舖的地下都會放了一些12"X12"的廚房廁所地磚, 價錢約CNY$1.5-$3, 呢啲磚好薄, 好容易爛

P.S. 香港買磚情況

砵蘭街:除左外國磚, 幾乎99.9%賣大陸磚的店舖都唔會公開自己賣咩牌子,佢地門口剛送來的磚會用帆布蓋好, 外人一定睇唔到係咩牌子。如果你問佢地, 答案係「我地唔會講你知,你落單後我咪講俾你知囉,總之有牌子」(你話激唔激死 Evil or Very Mad ), 不過幾經辛苦,都俾我發現佢地多數係入啲唔出名的牌子(可能係我唔識only), 但有幾間都係入東鵬, 有間service好好, 入貨真係靚, 係入鷹牌的, 價錢都同大陸差唔遠, 如果唔想去深圳買, 呢間都買得過。

B&Q: 牌子包括:諾貝爾(最貴), 蒙羅麗莎, 東鵬等。呢啲磚就算特價起來都唔及大陸平。但佢又會入些唔出名的磚做特價, 都好平, 好似深圳買咁平。

灣仔樓上舖:有間在英皇大廈, 成日在置業家居賣廣告的舖頭,我都覺得好值得推介。佢都係入大陸磚,如馬可波羅,價錢平過砵蘭街, 當然舖頭唔大, 我見款式不算好多, 但門面好過旺角樓上舖好多。佢地有時都有特別,呢個月有隻仿古磚(600x600mm), 米黃色, $29塊, 仲送地腳線, 質素都唔錯, 仲平過深圳, 本來都想買, 不過佢要10日時間送貨, 我地急住用, 同埋事隔太耐, 唔太肯定個質素係咪好過我地買那隻, 所以穩陣啲就在深圳買。
回頂端
TabbyCat
XXX.XXX.115.131

發表發表於: Mon Jun 23, 2008 10:53 pm

thank you for sharing ur experience.

did u buy any in SZ then?

do u mind pm me the shops which sell 東鵬 and 鷹牌 at 砵蘭街 and that 灣仔樓上舖? Smile

thanks a lot
回頂端
心急急
XXX.XXX.253.180

發表發表於: Tue Jun 24, 2008 1:36 am

我都正需要呢d資料, 真係好多謝您啊~~
Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
回頂端
逛逛想想
XXX.XXX.239.135

發表發表於: Tue Jun 24, 2008 9:29 pm

TabbyCat 寫到:
thank you for sharing ur experience.

did u buy any in SZ then?

do u mind pm me the shops which sell 東鵬 and 鷹牌 at 砵蘭街 and that 灣仔樓上舖? Smile

thanks a lot

我那天係同裝修師傅一齊去深圳的。只係買左全屋的磚,另外佢就介紹佢part開那間造廚柜的舖頭俾我認識。

地磚:我在金星市場一間叫華興買,牌子係格萊斯。今日送左磚來,質素真係唔錯!
牆磚:在華興對面舖叫福興,牌子唔出名, 叫美陶。今日送來都ok啦

p.s. 我師傅幫襯開那間運輸叫柏榮,都無問題既...不過今日送磚來, 俾錢叫佢地搬上樓都唔肯。so far見呢到咁多人分享都無聽過話唔肯搬上樓的事,買磚時師傅和舖頭老闆都話可以到時俾錢叫佢地搬的,但今日個男人話佢地從來都唔會咁做。所以大家買時小心問清楚啦。今日好在泥水師傅超好人,肯幫我地搬上樓,當然佢搬得咁辛苦都要俾番茶錢啦!

本港磚方面:唔好意思, 我一買左磚就掉晒啲咭片。不過砵蘭街間間都唔公開佢地用咩牌子磚的,係得用鷹牌那間肯話你知,佢在街中間位置。我之所以知佢地係咩牌子都係"夾下夾下"佢地門口的磚(包住磚的紙皮有寫,但好多都俾佢地遮晒), 同埋你可以望下塊磚背面都有寫,至於佢地俾唔俾你咁就好難講,我都係趁無人理時裝下磚背的。

另外,師傅分享左一個心得,就係出名或信譽好的磚,佢地都會在磚背大大隻咁印左自己的牌子,如果係差的牌子先至會將個牌子印得細細,甚至唔印牌子。遇到你唔熟的牌子時,不妨可以用呢個方法去區別。當然手感, 用箱頭筆去試下塊磚會唔會食色等方法都要試埋啦。

灣仔那間都值得大家北上前去一去,可能你會搵到寶。佢叫萊森磁磚,在灣仔英皇集團中心15樓1503 & 1505室,電話2572 1880。
回頂端
TabbyCat
XXX.XXX.115.131

發表發表於: Wed Jun 25, 2008 3:03 am

逛逛想想 寫到:

我那天係同裝修師傅一齊去深圳的。只係買左全屋的磚,另外佢就介紹佢part開那間造廚柜的舖頭俾我認識。

地磚:我在金星市場一間叫華興買,牌子係格萊斯。今日送左磚來,質素真係唔錯!
牆磚:在華興對面舖叫福興,牌子唔出名, 叫美陶。今日送來都ok啦

p.s. 我師傅幫襯開那間運輸叫柏榮,都無問題既...不過今日送磚來, 俾錢叫佢地搬上樓都唔肯。so far見呢到咁多人分享都無聽過話唔肯搬上樓的事,買磚時師傅和舖頭老闆都話可以到時俾錢叫佢地搬的,但今日個男人話佢地從來都唔會咁做。所以大家買時小心問清楚啦。今日好在泥水師傅超好人,肯幫我地搬上樓,當然佢搬得咁辛苦都要俾番茶錢啦!

本港磚方面:唔好意思, 我一買左磚就掉晒啲咭片。不過砵蘭街間間都唔公開佢地用咩牌子磚的,係得用鷹牌那間肯話你知,佢在街中間位置。我之所以知佢地係咩牌子都係"夾下夾下"佢地門口的磚(包住磚的紙皮有寫,但好多都俾佢地遮晒), 同埋你可以望下塊磚背面都有寫,至於佢地俾唔俾你咁就好難講,我都係趁無人理時裝下磚背的。

另外,師傅分享左一個心得,就係出名或信譽好的磚,佢地都會在磚背大大隻咁印左自己的牌子,如果係差的牌子先至會將個牌子印得細細,甚至唔印牌子。遇到你唔熟的牌子時,不妨可以用呢個方法去區別。當然手感, 用箱頭筆去試下塊磚會唔會食色等方法都要試埋啦。

灣仔那間都值得大家北上前去一去,可能你會搵到寶。佢叫萊森磁磚,在灣仔英皇集團中心15樓1503 & 1505室,電話2572 1880。

Thank you for ur detailed info Very Happy

Will definitely check out the shop in Wanchai before heading north.

Btw, did u pay extra to cf for the trip to Shenzhen? or he went with a will?
回頂端
Garlic
XXX.XXX.103.49

發表發表於: Thu Jun 26, 2008 1:15 pm

一般由係大陸落單比錢(買磚)起計, 至運落黎香港要幾多時間?我趕時間, 唔知買唔買得切, 另外, 我諗住係hk買大陸磚, 咁同係大陸買大陸磚會貴幾多%左右?
thanks
回頂端
逛逛想想
XXX.XXX.88.53

發表發表於: Fri Jun 27, 2008 12:23 am

我無extra俾錢師傅的,佢個日連埋我一共帶左2對客上深圳。尋日收磚至發現師傅搭我地批貨送埋佢啲燈飾,當然運費全部計落我地到,所以佢陪我地之餘,其實佢都有自己買野,佢仲慳左運費添。

深圳買磚,送貨仲快過香港買,例如你今日落單,佢地翌日就去廠攞貨,第三日就送貨到你家。我知灣仔那間要10日送貨的。
回頂端
Garlic

發表發表於: Fri Jun 27, 2008 11:47 am

係呀, 灣仔果間我尋日睇佐啦, 真係好抵, 不過我揀唔o岩, 諗住星期日上去大陸睇下先再決定...
如果係咁快就好啦, 我cf話下星期尾要比磚佢地, 但我星期六要返工, 所以得番星期日揀磚炸...咁可唔可以share下你d磚呀, 你揀佐咩款?
我好煩惱呀, 好多都係第一眼覺得幾好, 睇落又麻麻..都唔知自己想點...

咁我返大陸買磚, 有d咩要注意?辟如好磚同差磚係點分?如果我係大陸買$1x-2x果d, 係唔係就已經ok?

anyway, thanks for your sharing.
回頂端
Garlic

發表發表於: Fri Jun 27, 2008 3:09 pm

有冇磚既相可以share下?我對廚房既磚仲未有idea...
thx
回頂端
Chantelle Cheng
XXX.XXX.14.58

發表發表於: Fri Jun 27, 2008 3:13 pm

thanks for sharing, 我print左出嚟帶去睇磚 Very Happy
回頂端
viewth