發表主題 回覆文章
妙卡
XXX.XXX.79.202

發表發表於: Tue Apr 07, 2009 9:22 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    newnew 寫到:
    如果係羅馬直去siena 同piza, 唔瞓florence, 直走去venice (同一日)可行嗎? 火車站有大locker放行李嗎?時間應點安排?

謝謝!

一日會好趕,最好分兩日!

http://orario.trenitalia.com/b2c/nppPriceTravelSolutions.do?car=0&...

假設你係搭8點41分O個班車,到到SIENA都成11點46!

http://orario.trenitalia.com/b2c/nppPriceTravelSolutions.do?car=0&...

跟住你再搭14點41分車,去到PISA都要16點31!

跟住再搭18點54分車,去到Venice都已經係夜晚23點17喇!

所以我唔建議你咁樣搭法,會好趕,同埋每個地方唔可以留太耐!

你可以去呢個WEB SITE度睇O下O的班次先,我PLAN時都係睇晒應該撘邊班車,跟住去到意大利先買!

希望幫到你啦!
    回頂端
    妙卡

發表發表於: Tue Apr 07, 2009 9:25 pm

newnew 寫到:
    Can you give me your blog address again?

我個BLOG:
    http://hk.myblog.yahoo.com/milkajoe-1123/index?l=f&id=23

不過只係寫到第8日咋,拿玻里同羅馬未有時間寫呢!
    回頂端
    妙卡

發表發表於: Tue Apr 07, 2009 9:33 pm

newnew 寫到:
    可以share 意大利嘅酒店同餐廳資料, 包括價錢嗎? 我5月4呺出發呀~ thanks!

我BOOK O的酒店,係我老公O係呢個WEB SITE度SEARCH返黎嫁!

www.hostelworld.com

呢度O個O的唔係咩星級酒店,但個價錢好合理,環境都唔錯嫁!

平均我都係EUR50-65一晚倒啦!
    回頂端
    newnew
    XXX.XXX.84.139

發表發表於: Wed Apr 08, 2009 3:58 pm

唔該晒, 其實我男友都想去拿破里, 不過得8整天, 所以要放棄.

如果係咁, 我諗住stay Firenze 一日, 上午去 piza, 下午去 siena, 夜晚瞓 Firenze, 第朝一早去威尼斯, 其實由羅馬會唔會先去 siena, 再去 Firenze同piza 順路d? 如果係, 應該點坐車, 火車有直接由 roma to Firenze 嗎?

另外roma附近最近地震, 死了很多人, 好慘, 又驚5月唔知會唔會治安唔好, 或者有無d古蹟受破壞?
    回頂端
    妙卡

發表發表於: Wed Apr 08, 2009 7:46 pm

newnew 寫到:
    唔該晒, 其實我男友都想去拿破里, 不過得8整天, 所以要放棄.

如果係咁, 我諗住stay Firenze 一日, 上午去 piza, 下午去 siena, 夜晚瞓 Firenze, 第朝一早去威尼斯, 其實由羅馬會唔會先去 siena, 再去 Firenze同piza 順路d? 如果係, 應該點坐車, 火車有直接由 roma to Firenze 嗎?

另外roma附近最近地震, 死了很多人, 好慘, 又驚5月唔知會唔會治安唔好, 或者有無d古蹟受破壞?

如果由羅馬去,去Siena先會好O的,跟住先再去Florence上少少O既Pisa,咁樣會順路O的!

通常O的人會STAY Florence,因為PISA同SIENA唔算太多景點睇。不過若果你真係唔想STAY Florence O既,STAY PISA都OK嫁!

你O係羅馬時,先去買O左去SIENA同由SIENA去PISA O既車飛先,因為去呢兩個地方O既車飛係無時間限制,唔係買時SET定搭邊班!不過記住你要CHECK O下你自己會搭邊班車喎!

有羅馬去Florence O既火車嫁,不過買時就要講明搭邊班車!

其實治安我又覺得無咩,只要自己小心O的就OK,記住財不可以露眼就得!
    回頂端
    newnew
    XXX.XXX.253.154

發表發表於: Thu Apr 09, 2009 2:07 am

如果係咁, 去2日半roma:

5/5 roma
    6/5 roma
    7/5 roma, 食完lunch15.30搭eurostar 或 esav (個半鍾, eur36)17.00 到firenze (要買定票嗎?), check-in 食晚餐 (我生日)
    8/5 14:41 SIENA 15:52 EMPOLI (轉車) 16:31 PISA C.
    20:23 21:55 5,60 €
    PI S.RT FI.SMN
    PISA C. FI.RIFR
    點解個站名有2個出咗?
    回頂端
    妙卡

發表發表於: Mon Apr 20, 2009 11:57 am

newnew 寫到:
    如果係咁, 去2日半roma:

5/5 roma
    6/5 roma
    7/5 roma, 食完lunch15.30搭eurostar 或 esav (個半鍾, eur36)17.00 到firenze (要買定票嗎?), check-in 食晚餐 (我生日)
    8/5 14:41 SIENA 15:52 EMPOLI (轉車) 16:31 PISA C.
    20:23 21:55 5,60 €
    PI S.RT FI.SMN
    PISA C. FI.RIFR
    點解個站名有2個出咗?

你係咪指佛羅倫斯O個個?

FI.SMN先係佛羅倫斯O既大站,而FI.RIFR係途中O既一個小站!

去佛羅倫斯通常都係去FI.SMN嫁,記住唔好買錯車飛!

而去PISA斜塔就會去PISA C.!跟住我唔記得要轉幾多號巴士過去斜塔LU!

簡單O的黎講,你只係記住買FI.SMN同PISA C.站O既車飛就得!
    回頂端
    Sugar9413
    XXX.XXX.156.193

發表發表於: Mon May 04, 2009 10:55 pm

由Pisa.C站行去斜塔唔係好遠,而且沿途風景,建築物都唔錯,慢慢行感覺好relax.
    回頂端
    wrsk12
    XXX.XXX.50.224

發表發表於: Thu Jun 04, 2009 12:23 am

我12月尾打算去法國,如果有6日時間,巴黎+普羅旺斯,有沒有什麼建議呢?
    回頂端
    wmchu
    XXX.XXX.42.127

發表發表於: Mon Jul 13, 2009 10:52 pm

wrsk12 寫到:
    我12月尾打算去法國,如果有6日時間,巴黎+普羅旺斯,有沒有什麼建議呢?

6日唔長喎.. 單去Paris都要兩三日啦,
    南部由西至東︰Avignon, Arles, Marseille, Aix-en-Provence, Cannes, Nice, Monaco
    回頂端