發表主題 回覆文章
Mikan
XXX.XXX.45.122

發表發表於: Wed Oct 04, 2006 5:53 pm

廣告贊助 [隱藏]
我男友剛剛係國慶個日求婚, 我們打算明年1月 or 2月結婚, 不過, 我們什麼都未開始plan, 其實我同佢都唔想煩, 所以打算 just 註冊同旅行結婚, 我連接新娘這 part 都唔想做, 因我怕煩! so打算係自己分別去註冊之地方等!

其實, 2 個 family 都仲未約見, so 怕到時會講唔點數, 話晒大家都係第一次辦喜事, 唉...開始有 d worry.

d朋友成日會為個 wedding prepare 成年有多, but 我就乜都冇 prepare! 我本想搵個靚地方註冊的 (有草原個隻), 睇怕現在都幾難了! 唉...如果可以好似拍戲咁, 一話結婚, 下一個鏡頭便已經係結左婚咁就好了! Razz

究竟有冇人好似我咁, 話結婚就結婚呢? 乜都唔使理?
回頂端
麥兜豬
XXX.XXX.197.198

發表發表於: Wed Oct 04, 2006 7:26 pm

話結婚就結婚?係外國就得,而香港…

乜都唔駛理,梗係最好…
回頂端
M.T.
XXX.XXX.128.220

發表發表於: Wed Oct 04, 2006 9:50 pm

你諗住O係邊度註冊呀?如果O係香港,想07年1/2月結婚,而家先開始搵婚姻註冊署,或者搵個場地請律師都好似真係"文"O左O的喎。。。
回頂端
麥兜豬
XXX.XXX.197.198

發表發表於: Wed Oct 04, 2006 10:03 pm

M.T. 寫到:
你諗住O係邊度註冊呀?如果O係香港,想07年1/2月結婚,而家先開始搵婚姻註冊署,或者搵個場地請律師都好似真係"文"O左O的喎。。。

點都要等註冊處所需0既15日,都唔係話結就結…
回頂端
Maruko
XXX.XXX.228.80

發表發表於: Thu Oct 05, 2006 7:29 am

哇, 我諗無咁簡便掛,
你想要草園, 宜家都得啦,
宜家可以請人係出邊註冊嘛,

其實你乜都怕麻煩, 咁點解仲要等到出年先結呢?
如果你咁怕麻煩, 咁你註左果日仲著唔著婚紗呀?
咁其實排期等十五日都唔係好耐姐,
我都係咁之嘛, 尖沙咀呀, 沙田呀果 d,
平時行街都會去嫁啦, 咁你咪當去行兩次街之嘛,
登記一次, 註冊就係第二次,
到時只係叫兩位證婚人去簽名, 十五分鐘攪掂走得,
我果時的確係咁, 仲要只係叫兩位係尖沙咀附近返工 ge 朋友黎幫我簽個名,
咁就攪掂哂, 連父母都唔洗通知, 你話咁樣算唔算, 想結婚就結婚呢.........
回頂端
Mikan
XXX.XXX.45.122

發表發表於: Thu Oct 05, 2006 9:49 am

To M.T,

我諗住揀紅綿路, 有個park 影相靚 d.

其實, 點解要等註冊處15 days就得既? 乜唔係要3個月之前 book註冊架咩?

講真, 如果可以唔使聽家人話要揀好日子的話, 應該問題不大掛!! 不過, my bf 就唔多睇好, 佢始終覺得冇咁容易過關的.

我們 plan 左今個 sunday 見家長, 分別同佢地講我們打算結婚, 唔知到時又會點 lu!!

To Maruko san,

如果咁樣做的話, 我家人一定"丙" 到我飛起呀! 到時一定反面
回頂端
小乖
XXX.XXX.211.113

發表發表於: Thu Oct 05, 2006 11:46 am

我都覺得係要睇你屋企人點唸 , 你地make sure 佢地真係咩都冇所謂 , 有d爸爸媽媽個結婚都想大宴親朋 , 話畀全世界聽佢嫁喇 , 我唸你都要問下佢地先~~
回頂端
candy wong 17
XXX.XXX.131.166

發表發表於: Thu Oct 05, 2006 11:56 am

Mikan 寫到:
To M.T,

我諗住揀紅綿路, 有個park 影相靚 d.

其實, 點解要等註冊處15 days就得既? 乜唔係要3個月之前 book註冊架咩?

講真, 如果可以唔使聽家人話要揀好日子的話, 應該問題不大掛!! 不過, my bf 就唔多睇好, 佢始終覺得冇咁容易過關的.

我們 plan 左今個 sunday 見家長, 分別同佢地講我們打算結婚, 唔知到時又會點 lu!!

To Maruko san,

如果咁樣做的話, 我家人一定"丙" 到我飛起呀! 到時一定反面

上網登記就一定要3個月,如果你自己去排隊既,
除左頭個2星期註冊個度要post出黎既時間,
最快2星期後都可以註冊(如果有位)
回頂端
M.T.
XXX.XXX.27.217

發表發表於: Thu Oct 05, 2006 2:27 pm

小乖 寫到:
我都覺得係要睇你屋企人點唸 , 你地make sure 佢地真係咩都冇所謂 , 有d爸爸媽媽個結婚都想大宴親朋 , 話畀全世界聽佢嫁喇 , 我唸你都要問下佢地先~~

係呀係呀!雖然你係好唔想煩,但係好多時O的O野我地真係身不由己 Confused
回頂端
candy wong 17
XXX.XXX.131.166

發表發表於: Thu Oct 05, 2006 3:49 pm

好似我咁,我初初都唔想擺酒,但....

有人強烈要求...冇辦法下就範啦!

旅行結婚都唔知幾好...
回頂端