發表主題 回覆文章

急!!急!! 外國結婚, 香港沒有法律效用

yeebaby
XXX.XXX.191.104

發表發表於: Sun Jun 15, 2008 10:52 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
想係8, 9月時係外國結婚~ 就算係香港沒有法律效用, 都可以

請問邊一個國家(東南亞), 手續最簡單? 20歲都可以結到

THX X 10000000000
回頂端
芒果布甸
XXX.XXX.227.3

發表發表於: Mon Jun 16, 2008 10:59 am

冇法律效用,為乜呢?
回頂端
meow8
XXX.XXX.73.195

發表發表於: Mon Jun 16, 2008 1:48 pm

那種祝福性婚姻儀式, 很多度都有, 由於沒有法律效力, 因此大多是手續簡單, 沒有太多限制, 原則上有身份証明就可以. 日本, 澳洲, 峇里等等都可以做祝福性/象徵性婚姻!
回頂端
van&dan
XXX.XXX.85.17

發表發表於: Mon Jun 16, 2008 6:33 pm

芒果布甸 寫到:
冇法律效用,為乜呢?

為左吾使係香港行禮免大搞儀式 Cool
回頂端
芒果布甸
XXX.XXX.227.3

發表發表於: Mon Jun 16, 2008 6:45 pm

van&dan 寫到:
芒果布甸 寫到:
冇法律效用,為乜呢?

外國結婚,咁即係係外國註冊啦?係外國正式註冊,香港通常都承認,一樣有法律效力;將來若果要離婚,一樣可以係香港搞,唔係再番去外國…

問題就係呢度,外國結婚,香港真係冇法律效用?
回頂端
van&dan
XXX.XXX.85.17

發表發表於: Mon Jun 16, 2008 8:14 pm

芒果布甸 寫到:
外國結婚,咁即係係外國註冊啦?

視乎邊個国家,e.g. guam有、日本無(我都吾太清楚)
即係我去北海道行禮,返黎香港再補返個簽名弓啦

芒果布甸 寫到:
係外國正式註冊,香港通常都承認,一樣有法律效力;將來若果要離婚,一樣可以係香港搞,唔係再番去外國…

我想去得結婚既吾会問離婚要點攪手續掛~嘻嘻
回頂端
SnowCream
XXX.XXX.106.142

發表發表於: Mon Jun 16, 2008 9:46 pm

基本上好多地方都有blessing ceremony,話明blessing,其實你想咩儀式都得啦!

至於要法律承認既,返HK就要向入境處申報番,但係當地唔辦legal document,返HK就要再注冊(我諗仲煩!)。外國人做legal wedding document有D國家做唔到,例如日本。

如果你只搞blessing ceremony,手續都唔會好麻煩,都係兩個人ready去chapel行個禮,影埋相幾個鐘搞掂啦!布吉、峇里島、沖繩都幾靚呀… 不過我o岩o岩Guam返,梗係覺得Guam好囉!
回頂端
oceanshelly
XXX.XXX.231.1

發表發表於: Sat Sep 20, 2008 1:42 pm

You can see the civil ceremony at our bali wedding:

http://www.youtube.com/watch?v=ylzQz_zcOqQ
回頂端
芒果布甸
XXX.XXX.47.6

發表發表於: Wed Sep 24, 2008 12:16 am

van&dan 寫到:
芒果布甸 寫到:
係外國正式註冊,香港通常都承認,一樣有法律效力;將來若果要離婚,一樣可以係香港搞,唔係再番去外國…

我想去得結婚既吾会問離婚要點攪手續掛~嘻嘻

邊個要你離婚呢? Shocked

我係話,既然可以係香港攪離婚,大前提係唔係話,香港首先要承認你呢個外國註冊0既婚姻呢?
回頂端
FionaC
XXX.XXX.149.57

發表發表於: Wed Sep 24, 2008 4:06 pm

芒果布甸 寫到:
van&dan 寫到:
芒果布甸 寫到:
冇法律效用,為乜呢?

外國結婚,咁即係係外國註冊啦?係外國正式註冊,香港通常都承認,一樣有法律效力;將來若果要離婚,一樣可以係香港搞,唔係再番去外國…

而家好多 overseas wedding agency 做的都只係 blessing ceremony, 係無法律效力架~ 日本同 Bali, Guam 既都係 blessing ceremonies. 外國結婚香港有法律效用既地點就有法國, 澳洲等, 不過最好都係問清楚 wedding planner, 因手續好似係唔同的.

不過你問得0岩, 無法律效力做咩要結婚呢?可以旅行去影輯婚紗相就得
回頂端
viewth