發表主題 回覆文章

金粒一問

kit_chan
XXX.XXX.133.2

發表發表於: Fri Apr 04, 2008 2:40 pm

廣告贊助 [隱藏]
有沒姊妹知道金舖內的 金粒價 和 金飾價 有什麼分別?
如果我無咁快結婚,但又想買定d金先,可唔可以買一d金粒係度,等我要用時,拿出來再加錢換想要的金鍊??
麻煩晒 Wink
回頂端
upstair
XXX.XXX.245.231

發表發表於: Fri Apr 04, 2008 2:52 pm

金粒或金條金行都可以買,買賣差價較小,即小量投資,升值就買出,
但如果買多,不用買現金,到銀行開個黃金存摺,買賣更方便.
飾金會加很多額外費用,每兩最少要加幾佰元,買出買入會蝕好多.

sam Laughing
回頂端
kit_chan
XXX.XXX.141.4

發表發表於: Fri Apr 04, 2008 9:51 pm

upstair 寫到:
金粒或金條金行都可以買,買賣差價較小,即小量投資,升值就買出,
飾金會加很多額外費用,每兩最少要加幾佰元,買出買入會蝕好多.

那麼,我可以先買一些金粒回來,等我要用時拿出來去舖加少少錢換我想要金鍊嗎?
回頂端
upstair
XXX.XXX.70.180

發表發表於: Sat Apr 05, 2008 2:02 am

你去大金行,他們會教你,他們有不同的重量.

回頂端
翠絲
XXX.XXX.24.1

發表發表於: Fri Apr 11, 2008 12:37 am

你可以先買金粒,然後等有需要時賣咗佢or溶咗佢打金器.
回頂端
VinVin621
XXX.XXX.231.133

發表發表於: Fri Apr 11, 2008 4:41 pm

kit_chan 寫到:
upstair 寫到:

那麼,我可以先買一些金粒回來,等我要用時拿出來去舖加少少錢換我想要金鍊嗎?

當然無問題啦。你噤做等如鎖定你他日買金的價錢之嘛!
回頂端
viewth