發表主題 回覆文章

網上預約排期取籌要訣 - step by step 教路

carlycarly
XXX.XXX.232.210

發表發表於: Tue Aug 21, 2007 6:32 pm

廣告贊助 [隱藏]
紅辣椒 寫到:
今天Book了沙田婚姻註冊處註冊,9日3日揀時間,據我所知有兩間房,想知邊間房較好???

Thanks.

其實兩間差不多, 都係三角型, 多數人會係hall 2, hall 1 少用d!
hall 1 在角位, 如果兩個hall 都有人用又多觀禮者同時入hall, hall 1既賓客要穿過hall 2既賓客才入到hall 1!
回頂端
Wai Wai
XXX.XXX.224.193

發表發表於: Wed Aug 22, 2007 3:02 pm

小雪人 寫到:
唔好意思..我想問如果平日係尖沙咀想要大房同下午,應該第幾籌會比較穩陣..仲有係..其實平日一至五, 如果係尖沙咀可以為幾多pair新人註冊??

謝謝..

小雪人, 平日尖咀有 42 個籌, 而下午大房有 10 個籌, 所以要拎到 10 以內至有把握呢~~
回頂端
Wai Wai

發表發表於: Wed Aug 22, 2007 3:46 pm

JW2007 寫到:

Wai Wai 大好人:
謝謝你啊!!
hehe....是的, 我們已拎了籌...是第一籌喔(可能平日所以易一點)...不是我拿到的, 是老公叻叻啦....呵呵呵!那刻很緊張呢!!

對呀, 如無意外, 30MINS 能由男家去到尖咀了。
我想拍完大合照後, 有少少時間for 2人影下海傍鐘樓, 但又想早點去到酒樓settle down, 多點時間化個靚妝set個靚頭. (我多多要求呢!!)
我想再問下, 如果我們下午1:15入男家, 下午2:15開車往註冊處(尖沙咀), 兄弟姊妹不上樓(男家), 就1:15-2:15在男家附近酒樓食lunch, 男家屋企人就1:15前吃,這樣的安排可以嗎?

再麻煩你幫忙....十萬個謝謝!

JW2007, 咁安排呀? 兄弟姊妹過門不入, 好似唔係幾好咁喎~~ 如果係咁, 不如叫佢地直接由粉嶺去註冊處附近食, 咪唔駛去完將軍澳再去尖咀 LAW, 不過車既方排你要想清楚, 睇吓有無車載男家屋企人去註冊處~~

表面上你係騰左 30MINS 出黎, 不過 1:!5-2:15 得一小時, 你要斟茶+換婚紗, 無乜時間食個正餐, 點都好啦, 食少少點心/乾糧頂吓肚, 唔係邊度有力捱到去影相呢~~

定係, 叫 到會, 到時斟完茶, 一齊開餐, 你換完衫又可以食少少~~

原先 3:45-4:30 都預左少少時間去影2 人照既, 不過你都知, 影大合照可能會搞好耐, 未必多 30MINS 俾你去周圍影相呢~~
回頂端
Wai Wai

發表發表於: Wed Aug 22, 2007 4:53 pm

JW2007 寫到:
還有...請問揀籌要不要在它們指定的時間早十五分鐘到達?

JW2007, 你係 NO.1 籌, 早少少都好既, 不過唔知開門未啊~~
回頂端
Wai Wai

發表發表於: Wed Aug 22, 2007 4:56 pm

紅辣椒 寫到:
WAI WAI,

想問上網登記後,要FAX身份証副本到那處???
是自己所選的婚姻註冊處???還是其他呢???

THANKS.

紅辣椒, 確認書上有寫 FAX NUMBER 的, 唔駛自己記咖~~
回頂端
Wai Wai

發表發表於: Wed Aug 22, 2007 5:34 pm

櫻桃子 寫到:

wai wai,

謝謝你之前的解答, 我星期五已經去了金鐘選了心水時間啦~~ Very Happy
我選既地方係紅綿路,宜家plan緊印帖, 但一個問題係請幾多人黎觀禮好呢??  Shocked 請問紅綿路個hall 最多可以容納幾多人ga (連企位)??我驚請得太多人會好迫....

櫻桃子, 其實你請幾多就請幾多, 大家迫少少啦, 都係 15MINS JAR, 紅棉座位 32, 大家迫 D, 2 張櫈坐3 個人又得, 仲有企位, 我諗 50 人都 OKAY既~~
回頂端
櫻桃子
XXX.XXX.126.245

發表發表於: Wed Aug 22, 2007 10:16 pm

Wai Wai 寫到:
櫻桃子 寫到:

wai wai,

謝謝你之前的解答, 我星期五已經去了金鐘選了心水時間啦~~ Very Happy
我選既地方係紅綿路,宜家plan緊印帖, 但一個問題係請幾多人黎觀禮好呢??  Shocked 請問紅綿路個hall 最多可以容納幾多人ga (連企位)??我驚請得太多人會好迫....

櫻桃子, 其實你請幾多就請幾多, 大家迫少少啦, 都係 15MINS JAR, 紅棉座位 32, 大家迫 D, 2 張櫈坐3 個人又得, 仲有企位, 我諗 50 人都 OKAY既~~

唔該晒, wai wai
回頂端
紅辣椒
XXX.XXX.250.194

發表發表於: Wed Aug 22, 2007 11:42 pm

carlycarly 寫到:
紅辣椒 寫到:
今天Book了沙田婚姻註冊處註冊,9日3日揀時間,據我所知有兩間房,想知邊間房較好???

Thanks.

其實兩間差不多, 都係三角型, 多數人會係hall 2, hall 1 少用d!
hall 1 在角位, 如果兩個hall 都有人用又多觀禮者同時入hall, hall 1既賓客要穿過hall 2既賓客才入到hall 1!

咁就揀HALL 2~

唔該carlycarly~
回頂端
siasia
XXX.XXX.28.97

發表發表於: Thu Aug 23, 2007 4:45 pm

Dear wai wai,
謝謝你一直以來不厭其煩地為我們這班準新人解答有關註冊的問題,而我BD係12月28日(星期五) ,想係紅棉路註冊, 我心目中想選擇既時間係下午 3:15 至 4:00 , 想請問我要攞幾多籌之內才有把握?若我改為大會堂,時間不變,那麼要攞幾多號籌之內?Thx a lot!
回頂端
TBB
XXX.XXX.205.178

發表發表於: Thu Aug 23, 2007 11:38 pm

siasia 寫到:
Dear Wing724,

我都想知間公司既資料,可唔可以pm俾我呀?many thx!

有關網上拿籌公司的資料 - 可以pm比我嗎, 我下星期初就要啦
回頂端
viewth