發表主題 回覆文章

律師現場証婚的run down

Dull Dull
XXX.XXX.129.75

發表發表於: Sun May 07, 2006 11:29 pm

廣告贊助 [隱藏]
Dear FC FC,

我都打算找律師證婚!
麻煩你給我律師的資料! 請pm給我. 謝謝

My email address is mcdull_wedding@hotmail.com.hk.

Thanks !!
回頂端
Dull Dull
XXX.XXX.129.75

發表發表於: Sun May 07, 2006 11:30 pm

Dear FC FC,

我的email addr是這樣才對 : mcdull_wedding@hotmail.com

Thanks !!
回頂端
fcfc
XXX.XXX.34.80

發表發表於: Mon May 08, 2006 1:43 am

思林

我都係住南佢架 hahaha

我confirm左律師啦..我搵呢個係因為之前搵過佢幫我睇屋契覺得佢侍樣野都解釋得好..所以又搵佢囉....

你十二月仲有好多時間有無唸過去數碼港我昨晚去左睇戲而家多左d restaurant個環境仲靚左如果我多時間我會唸去0個度 !!!!!

dull dull

i have PM you lah
回頂端
張小冰
XXX.XXX.113.6

發表發表於: Mon May 08, 2006 10:29 am

姊妹們,

我睇左少少你們傾過的rundown, 其實我都係諗住8:00開席, 跟住証婚, 跟住上菜咁!

但尋日我去左我個場地搞的律師証婚講座, 個場話我地4:00交場, 到11:00散席前都可以証婚, 以前冇律師就迫住去註冊處做5~10分鐘的過程, 但去church的就有成個鐘rundown, 如果我地將church類似的rundown同晚宴combine埋得唔得呢?

雖然冇宗教信仰, 唔駛讀經, 但其實我都想有人唱下歌, d好友一齊分享下d難忘片段, 食得咁上下先真係証婚得唔得呢? 其實仲想搵d兄弟姊妹一齊跳舞, 但唔知佢地肯唔肯, 仲未傾到!

有冇人睇左一套韓片"誠俊哥"做神父那套呢, 好似叫"緣份的天梯" 入面有段係個女仔係教堂到有人結婚佢地唱歌祝賀對新人那段我覺得好得呀! (呢個係新諗的!)

衫方面我諗住早d著晚裝, 跟住換掛, 跟住就著婚紗, 因為冇去註冊處, 都同唔到人影婚紗相, 同埋其實婚紗相係最keep得耐, 如果過得幾年d晚裝款轉哂, 再睇返d晚裝相會覺得好老套, 但婚紗係唔會的!

又因為個場有條樓梯, 我已租左一件拖尾婚紗係樓梯同進場時用, 但拖尾用黎影相好麻煩, 所以都會有另一套平腳同賓客影相同埋中午出外影!!

大家都比多d意見丫!
回頂端
Alvin
XXX.XXX.231.232

發表發表於: Mon May 08, 2006 11:12 am

Hi All,

看來大家都是在開席前註冊, 有無人識得有人剛結婚又是用此 rundown? 有無什麼突發事件, 此 rundown 是否有什麼問題?
回頂端
Alvin
XXX.XXX.231.232

發表發表於: Mon May 08, 2006 11:14 am

Hi All,

this is my suggestion rundown, 唔知有無在此 topic post 過, 唔記得了

5:30~6:30 註冊:
1. 太早酒樓的佈置/野飲/小食未必 really 好, 要問左酒樓才好 book 律師
2. 估計只有親友和好 friend 的朋友才會到, 如果妳唔怕人少看註冊就無所謂
3. 如果妳會請一些朋友只看註冊但唔請飲, 就最好再把時間推前 d.
4. 來了看註冊的朋友可以早一點影了相
5. 看完註冊的朋友, 如果唔打牌或啤牌的話, 就會悶死左.

8:30~9:00 註冊:
1. 因為已開席, 可能有很多小朋友, 怕到時他們在嘈吵, 控制唔到一個靜的環境
2. 可以多一點人見證這個重要的時間.
3. 萬一賓客很遲才到, 遲了開席, 就要律師超時工作, 要問清楚律師有無下一場要走, 否則到時妳想律師超時等妳都唔得.

hope this can help you.
回頂端
思林
XXX.XXX.71.86

發表發表於: Mon May 08, 2006 11:25 am

dear all,

我都諗緊係開席前(約17:00-18:00)定開席後好....兩個都有好同唔好...

小冰,

如果你將行church的成個鍾rundown放在入晚上的rundown, 會唔會over run 呀? 因為除左證婚之外, 仲有其他遊戲, 又要換衫....

我都未諗定點好...
回頂端
SiuFaye
XXX.XXX.47.125

發表發表於: Mon May 08, 2006 2:44 pm

小冰,

agree with 思林, your banquet may be over run if you wanna do the Church ceremony right before the wedding dinner. coz the Church ceremony normally runs for about an hour!!
回頂端
SiuFaye
XXX.XXX.47.125

發表發表於: Mon May 08, 2006 2:46 pm

Dear all,

i also would love to hear any comments on solicitor ceremony right before the wedding dinner.

will attend quite a lot of wedding in the coming months, but NONE of them will have such arrangement...

Alvin 寫到:
Hi All,

看來大家都是在開席前註冊, 有無人識得有人剛結婚又是用此 rundown? 有無什麼突發事件, 此 rundown 是否有什麼問題?
回頂端
fcfc
XXX.XXX.133.1

發表發表於: Mon May 08, 2006 4:20 pm

我本人就prefer入席証婚因為我大多數都係大人無乜小朋友所以唔需顧及小朋友搞搞震 ha ha..

我希望8:30入到如果唔係我唸worst come to worst都係9:00前...我會同律師約8:45不過我問過d律師佢地會早到唔會last min如果我地入晒席佢又未到都ok啦...d guess都係等一等者...你最好問定如果有d遲會唔會收extra? 

如果本身佢收你幾千蚊應該唔會難的但係如果比較只收二千多又全包就好難講啦..記住要alert你lawyer 先
回頂端
viewth