生活易 留言廣場 首頁 -> 親子生活易 討論區主頁 -> 產前產後
天妍康或康加慧意見? | 上一篇主題 | 下一篇主題
發表新主題   回覆主題
發表人 內容
fishymeow
進階中級會員
進階中級會員

發表發表於: Thu Nov 20, 2008 9:58 pm    文章主題: 天妍康或康加慧意見? 引言回覆

廣告贊助 [隱藏]
我見到坊間有一些可以有中醫睇住的產後食療計劃
不知道有沒有人用過, 可以給一些意見呢?

因為我本來想請陪月
但本身佢買食材都要俾返食材費
同埋我媽咪話依家d陪月淨係得8粒鐘
又冇五更飯食, 冇咁好
佢話不如佢同工人走過來睇住我仲好
不過如果日日要佢煮3餐野食俾我同湊bb
我又驚佢太辛苦
所以依家都未決定
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
花粉症
新人報到
新人報到

發表發表於: Sat Dec 06, 2008 10:58 am    文章主題: Re: 天妍康或康加慧意見? 引言回覆

fishymeow 寫到:
我見到坊間有一些可以有中醫睇住的產後食療計劃
不知道有沒有人用過, 可以給一些意見呢?

因為我本來想請陪月
但本身佢買食材都要俾返食材費
同埋我媽咪話依家d陪月淨係得8粒鐘
又冇五更飯食, 冇咁好
佢話不如佢同工人走過來睇住我仲好
不過如果日日要佢煮3餐野食俾我同湊bb
我又驚佢太辛苦
所以依家都未決定

我有上去聽過佢既talk, 本身自己都有興趣, 先花時間上去聽既, 但我相信, 我最後都唔會join佢地囉, 原因係

(1) 價錢太貴, 佢地最基本果個套餐都要成8千幾9千蚊, 但真係好基本囉, 如果想好少少, 就要過萬, 同請一個陪月無咩分別, 但佢淨係得嘢食, 陪月會煮新鮮既嘢比你食, 又會湊埋bb, 又會照顧你,

(2) 分量太少, talk果日佢力咗個餐出黎比我睇, 嘩~d份量少到痺, 我眼見都知唔方會夠飽, 何況生完會好好胃口, 一定唔夠食囉~~

(3) 選材有限制, 由於佢地係大工場制作, d材料一定係買定, 但陪月所用既材料係即日買既, 保證新鮮, 還有, 陪月的話, 你想食咩, 即刻叫即刻有, 天妍康始終有限制, 而且佢地主要係菜同肉, 連新鮮魚都無法提供, 呢d都要考慮架~~

(4) 附加費, 我住新界北, 但每次要收40蚊車費喎, 我雖然住得遠, 但話哂都係鐵路沿線, 我請陪月都唔洗加額外車錢啦, 佢地竟然要喎, 又話要過隧道, 又話遠, 總之唔太化算囉~~

(5) 附加服務, 陪月還可以幫我煲姜醋, 雞酒等, 還可以提供湊bb心得等, 呢d天妍康做唔到囉

總括, 我都prefer請陪月, 佢地8個鐘可以做到好多嘢, 何況有陪月, 你屋企人無咁操勞......呢d係本人之意見, 希望幫到你~~
回頂端
小懶
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Dec 17, 2008 4:21 pm    文章主題: 引言回覆

經朋友介紹, 我上個月join左康加慧, 比左deposit, interview 左個陪月, sofar 佢既service都幾好, join佢既原因係佢有陪月再加埋中醫上門把脈, 因為都會考慮到坐月期間都唔方便出門去睇開既中醫度調理身體, 一來又要搭車, 二來又驚醫師果度多細菌, 價錢都acceptable.
回頂端
花粉症
新人報到
新人報到

發表發表於: Thu Dec 18, 2008 10:58 am    文章主題: 引言回覆

小懶 寫到:
經朋友介紹, 我上個月join左康加慧, 比左deposit, interview 左個陪月, sofar 佢既service都幾好, join佢既原因係佢有陪月再加埋中醫上門把脈, 因為都會考慮到坐月期間都唔方便出門去睇開既中醫度調理身體, 一來又要搭車, 二來又驚醫師果度多細菌, 價錢都acceptable.

康加慧好似好貴架bor~請問你join咗幾錢呀~~
回頂端
小懶
新人報到
新人報到

發表發表於: Thu Dec 18, 2008 12:13 pm    文章主題: 引言回覆

around 15,000, 陪月(8 hrs)+中醫 (1個月), 價錢都ok啦, 因為自己搵陪月好多都要11,000, o甘起碼lee 個有agent 跟, 我朋友岩岩生左, 而家用緊個陪月, 佢話好pro, 希望我果個都係啦!!
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    生活易 留言廣場 首頁 -> 親子生活易 討論區主頁 -> 產前產後 所有的時間均為 香港時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
可以 在這個版面加入圖片
可以 在這個版面下載圖片